W pogoni za trendami – szkolenia dla kucharzy

Trendy gastronomiczne zmieniają się stosunkowo szybko. Nie tak dawno niezwykle modna była kuchnia molekularna, chwilę potem food design, food pairing i nieśmiało pojawiające się sous vide. Te interesujące techniki, warte są poznania i wykorzystania w codziennej pracy. Pozwalają na przygotowanie niepowtarzalnych dań, uwodzących smakiem i wyglądem, a co za tym idzie na zwiększeniu liczby gości restauracji. To oczywiste, że jedną z najważniejszych osób w restauracji jest Szef Kuchni – to od jego doświadczenia w dużej mierze zależy sukces restauracji. Jego autorskie menu powinno być spójne, smaczne i podążać za obecnymi trendami kulinarnymi. Jednak nawet najbardziej utalentowany kucharz potrzebuje inspiracji i regularnego rozwoju swoich umiejętności. Zrozumienie tej prostej i podstawowej zasady niesie za sobą same profity. Właściciel i restauracja zyskują prestiż i zwiększają obroty, a Szef Kuchni podnosi swoje kwalifikacje, osobistą renomę i zarobki. Powszechnie również wiadomo, że pracownik zadowolony ze swojej pracy jest znacznie efektywniejszy, co w ogólnym rozrachunku przynosi obopólne korzyści. Dlatego też pojawia się wiele szkoleń skierowanych do Szefów Kuchni. Te najlepsze wyróżnia sposób prowadzenia zajęć – przedstawione są najważniejsze fakty, rzeczowe porady, a praktyka zajmuje należytą ilość czasu. „Doskonale wiemy, że profesjonalni kucharze są niezwykle zajętymi ludźmi. Często ponad połowa ich doby to ciężka praca w kuchni, w gorącu i stresie. Do tego dochodzą godziny spędzone na komponowaniu menu, przyjmowaniu dostaw i kalkulacjach. Są zwyczajnie zmęczeni i nie mają czasu by się doszkalać. Dlatego zdecydowaliśmy się przekazywać wiedzę „w pigułce” – intensywne, 6-cio godzinne warsztaty przekazujące konkretną wiedzę, którą można wykorzystać później podczas własnej pracy. Maksymalnie wydłużyliśmy praktykę, by uczestnicy mogli oswoić się z daną techniką, a nie jedynie posłuchać wykładu o nowych metodach przygotowania dań. Jesteśmy też dostępni po szkoleniach, by w razie potrzeby wesprzeć ekspercką radą.” – mówi Agata Elandt, manager Centrum Techniki Kulinarnej. Najbliższe szkolenie dla branży gastronomicznej, odbędzie się pod koniec lipca w Warszawie i poprowadzi je Marcin Jabłoński. Tematem warsztatów będą zalety gotowania sous vide, co w praktyce oznacza gotowanie w niskiej temperaturze bez utraty wartości odżywczych, witamin, aromatu przygotowywanego posiłku.  Uczestnicy dowiedzą się jak przyrządzać mięso, warzywa i owoce morza, jak odpowiednio dobrać temperatury i jak wprowadzić tą technikę do klasycznego menu. Jak przekonać szefa aby zgodził się na szkolenie? Wystarczy mu przypomnieć, że podniesienie jakości tworzonych potraw leży w interesie nie tylko kucharzy lecz również menadżerów, właścicieli i kelnerów restauracji. Zadowolony klient doceni nie tylko pyszne i piękne danie, ale w efekcie zostawi wyższy napiwek, a do restauracji powróci z przyjemnością i to w niedługim czasie. FB wydarzenia: https://www.facebook.com/events/1590819801162776/

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

1 komentarz do “W pogoni za trendami – szkolenia dla kucharzy

  1. jestem po szkoleniu w Centrum Techniki Kulinarnej Doram i nadal jestem w szoku. Marcin Jablonski od tamtej pory jest moim guru kulinarnym! jaka oni maja kuchnie… i jaki sprzet… marzy mi sie cos takiego u siebie w restauracji. nie lubie chwalic innych miejsc, ale dorama na to zasluguje w stu procentach, bo widac,ze robia to ludzie z ogromna pasja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *