Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie. Przeczytaj całość, Zamknij to okno informacyjne


O nas    Prenumerata    Kontakt  
     


HOTELARZ » KOMUNIKATY BRANŻOWE » QFG Food Group rośnie w siłę. Firma przedstawia plan inwestycji w Pionkach na 5 najbliższych lat

QFG Food Group rośnie w siłę. Firma przedstawia plan inwestycji w Pionkach na 5 najbliższych lat

W drugiej połowie 2016 roku otworzyliśmy nowy zakład produkcyjny na terenie dawnego Pronitu. Już wtedy zapowiadaliśmy, że to dopiero początek naszego rozwoju i działań w regionie. Do końca 2022 roku planujemy zainwestować w Pionkach blisko 400 mln zł. Będzie się to wiązało ze stworzeniem około 1000 nowych miejsc pracy – powiedział Jarosław Krzyżanowski, Prezes QFG.

Szereg inwestycji z przełomu 2016/2017 otwierają zakład produkcyjny nr 3 oraz postępująca już budowa mieszalni pasz. Zaraz za nimi budynek usługowo-biurowy (wraz z punktem przedszkolnym i lokalem gastronomicznym), a także myjnia samochodowa i warsztat.



Istniejące i nieużytkowane laboratorium oraz kupiony pod koniec 2016 roku budynek Mesko według planów mają zostać połączone i przekształcone w centrum konferencyjno-szkoleniowe z hotelem, basenem i innymi udogodnieniami. Jak mówi Krzyżanowski Budowa planowana jest w dużej mierze na potrzeby obsługi QFG i firm współpracujących znajdujących się w strefie dawnego Pronitu, ale także jako obiekty komercyjne, dostępne dla firm i mieszkańców z sąsiedztwa.
Kolejne na liście do rozpoczęcia w 2018 roku są: własna przyzakładowa oczyszczalnia ścieków z możliwością rozbudowy oraz dwie hale produkcyjne (jedna z nich dedykowana dla produktów panierowanych) i młyn.

Plany od 2018 roku wzwyż obejmują produkcję kartonów, wyrobów wegetariańskich, wylęgarnię piskląt, oraz kolejne dwie hale produkcyjne i magazynowe. Ponadto przewidziana jest budowa centrum badawczo-rozwojowego, które ma umożliwić QFG testowanie oraz prezentację nowych technologii i produktów. Listę inwestycji zamyka budowa osiedla domów wielorodzinnych.
Poza Pionkami Jarosław Krzyżanowski przewiduje nową inwestycję w Radomiu. Na obrzeżach miasta (w okolicach Zakładu Utylizacji Odpadów Komunalnych) ma powstać nowoczesna ubojnia drobiu. Wykorzystane w niej technologie uwzględniają normy unijnego rozporządzenia dotyczącego dobrostanu zwierząt oraz zostały uzgodnione i zaakceptowane przez Powiatowego Lekarza Weterynarii.


Ubojnia ma zapewnić około 200 nowych miejsc pracy.

QFG specjalizuje się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. „żywności wygodnej”, gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. W ofercie znajdziemy między innymi chłodzone, mrożone, sterylizowane i pasteryzowane dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub baraniny. Przygotowane w próżniowej technologii długiego gotowania sous-vide, a także panierowane, marynowane i formowane. Głównymi odbiorcami wyrobów QFG są sieci handlowe i gastronomiczne. Około 80% produkcji trafia na rynki europejskie, pozostała część do Polski.
Dynamiczny rozwój segmentu convenience food przekłada się na zwiększenie przychodów QFG. W ostatnich latach dynamika wzrostu biznesu Jarosława Krzyżanowskiego osiąga dwucyfrowe wartości. W 2015 roku przychody QFG wyniosły 171 mln zł, 2016 przyniósł ich zwiększenie do blisko 210 mln.

W latach 2009-2016 firma Jarosława Krzyżanowskiego zainwestowała w Pionkach łącznie 165 mln zł, z czego 10,2 mln w zakup gruntów. W tym samym czasie wartość podatków jaka zasiliła budżet miasta Pionki z tytułu PIT i CIT wyniosła 1,14 mln zł.

Początki firmy działającej wtedy pod nazwą Krzyżanowscy miały miejsce w Radomiu w 2000 roku. Następnie co pięć kolejnych lat następowały milowe kroki w postaci inwestycji w Białobrzegach i Pionkach. Piętnastolecie działalności wiązało się z pozyskaniem strategicznego partnera finansowego, jakim jest amerykański fundusz Highlander Partners, który objął sześćdziesiąt procent udziałów w firmie. Ten krok otworzył spółce nowe drzwi do dalszej ekspansji.

Obecnie QFG rozwija się szybciej niż kiedykolwiek w swojej historii. Naszym głównym celem jest zgromadzenie wszelkich zasobów niezbędnych do produkcji w promieniu 100 km od Pionek – serca QFG. To nie tylko niezwykła szansa dla naszej firmy, ale też dla najbliższego sąsiedztwa. Nie zapominajmy, że Miasto i Gminę Pionki cechuje bezrobocie sięgające około 20%. Rozwijając QFG Food Group i zapewniając odpowiednią infrastrukturę stworzymy nowe miejsca pracy nie tylko w ramach holdingu. Tak dynamiczny rozwój otwiera też szanse na zachęcenie innych do inwestowania w regionie i budowania nowych przedsiębiorstw. - podsumowuje Jarosław Krzyżanowski.

Skomentuj artykuł


Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.

Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Ostatnie w tym roku spotkanie z Akademią Hotelarza

W ostatni czwartek 14 grudnia w hotelu Courtyard by Marriott w Warszawie odbyło się szesnaste i zarazem ostatnie w tym roku spotkanie z cyklu Akademii (...)

7 NAJ w najnowszym „Hotelarzu”

Już po raz dziewiąty redakcja „Hotelarza” w ramach podsumowania roku przyznaje swoje nagrody 7 NAJ (bo w siedmiu kategoriach), którymi wyróżnia ludzi, hotele, sieci i (...)

Zainwestuj w rodzinną rekreację i biznesową integrację w nadwiślańskim pejzażu

Inwestorów i dzierżawców zainteresowanych wieloletnim wydzierżawieniem nowoczesnego obiektu restauracyjno-konferencyjnego „Wyspa Wisła” zaprasza do inwestowania Towarzystwo Przyjaciół Stężycy. Cena dzierżawy do uzgodnienia. Możliwa jest również sprzedaż (...)

Znamy termin i miejsce Hotel Investment Trends Poland&CEE 2018

Hotel Investment Trends Poland&CEE, druga edycja organizowanego przez wydawcę „Hotelarza” forum poświęconego inwestycjom hotelowym w Polsce oraz Europie Środkowo-Wschodniej odbędzie się 17 maja przyszłego roku (...)

Recepcjonista Roku 2017 – Aleksandra Hinz z Sofitela Grand Sopot

Rozstrzygnięty został konkurs na Recepcjonistę Roku 2017 organizowany przez polską sekcję Stowarzyszenia Zastępców Dyrektorów Generalnych  i Kierowników Recepcji Hoteli Luksusowych – A.I.C.R. Polska. Wygrała Aleksandra (...)

Bezpłatny newsletter
Z Branży
więcej...

Na piszemy:







Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl     Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl
REKLAMA