Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie. Przeczytaj całość, Zamknij to okno informacyjne


O nas    Prenumerata    Kontakt  
     


HOTELARZ » KOMUNIKATY BRANŻOWE » SKARBY KLIMANJARO I HIMALAJÓW DOSTĘPNE TYLKO W DWÓCH GWIAZDKOWYCH RESTAURACJACH W POLSCE

SKARBY KLIMANJARO I HIMALAJÓW DOSTĘPNE TYLKO W DWÓCH GWIAZDKOWYCH RESTAURACJACH W POLSCE

Warszawa, październik 2017 r. - Dwie nowe kawy Nespresso Exclusive Selection dają koneserom możliwość obcowania z najwyższej jakości kawą. Przeznaczone do restauracji typu fine dining, gdzie jakość serwowanego jedzenia jest na najwyższym poziomie i kładzie się szczególny nacisk na sposób podawania i doświadczania tego co jemy. W Polsce dostępne będą tylko w dwóch miejscach – Atelier Amaro oraz Restauracji Senses.


Jesienią Nespresso wprowadza na polski rynek dwie nowe mieszkanki kaw NespressoExclusive Selection. Ziarna pozyskane z plantacji w Nepalu i Tanzanii, zostały skomponowane w taki sposób, aby zagwarantować niepowtarzalne doświadczenie klientom wyłącznie najbardziej luksusowych restauracji, sygnowanych gwiazdkami Michelina. KILIMANJARO PEABERRY i NEPAL LAMJUNG pochodzą z plantacji położonych w wysokich górach,
w miejscach wyjątkowo trudno dostępnych, wymagających od farmerów niezwykłej skrupulatności i dbałości
w hodowli i selekcjonowaniu ziaren.

„Wielkie rzeczy się dzieją, gdy ludzie spotykają się z górami” – słowa poety Williama Blake’a to maksyma podróżników i odkrywców. Niezwykle trudne i górzyste tereny w Tanzanii i Nepalu, nagradzają wysiłki tylko najbardziej wytrwałych z nich. Dlatego plantatorzy kawy z tych rejonów należą do elity swego fachu, pozyskującej najrzadsze i najtrudniejsze w uprawie ziarna, będące podstawą wyrafinowanych połączeń smakowych, skomponowanych dla najbardziej wymagających koneserów.

Kawa Exclusive Selection Nepal Lamjung pozyskiwana jest u podnóża Himalajów, gdzie uprawia się rzadkie odmiany ziaren kawy: Bourbon i Typica. Uprawiane przez 3200 plantatorów ziarna, zbierane i obrabiane są ręcznie. Ręczny zbiór pozwala na zebranie przede wszystkim dojrzałych owoców, co ma ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku zaparzonej kawy. Nespresso stosuje technikę rozdzielnego palenia, by wydobyć z kawy jej złożone aromaty. Pierwsza część ziaren poddawana jest ciemnemu paleniu, aby nadać kawie intensywności, druga - długiemu paleniu, które czyni ją delikatniejszą. Wynikiem tego zabiegu jest jedwabista, intensywna kawa
o orzeźwiającym aromacie opiekanego chleba. Wyczuć można w niej też orzechy laskowe i prażone zboża. Intensywność kawy określona została na 5, a więc optymalnie smakuje podana jako espresso lub lungo.
Doskonale komponuje się z czekoladowymi deserami, będąc zwieńczeniem wyśmienitego posiłku.

Kawa Exclusive Selection Kilimanjaro Peaberry pochodzi z ręcznie zbieranych ziaren Arabiki Peaberry, uprawianych na zboczach Kilimandżaro w Tanzanii. Owoc kawy daje jedno ziarno zamiast dwóch (tak dzieje się tylko w przypadku 5% owoców kawy na świecie), co oznacza, że kawa uzyskuje bardziej skoncentrowany aromat. W tym majestatycznym terroir wybrani przez Nespresso rolnicy codziennie udoskonalają metody obróbki kawy: każdy owoc jest ręcznie zbierany, pozbawiany miąższu, płukany w czystej wodzie i suszony na słońcu. Zanim owoce kawy trafią do palenia muszą przebyć trudną drogą górskimi szlakami przez lokalne spółdzielnie. To dążenie do doskonałości, w połączeniu z wyjątkowymi warunkami uprawy daje kawę o naturalnym, intensywnie owocowym aromacie. Wyczuwalne są szczególnie aromaty mango, ananasa, owoców leśnych i lekka nuta drewna. Intensywność 8 oznacza, że kawa Exclusive Selection Kilimanjaro Peaberry będzie idealna do podania w formie espresso i ristretto. Doskonale komponuje się z trunkami, np. rumem.

 

- Kawa to zwyczajowo ostatnia rzecz, którą delektują się klienci przed opuszczeniem restauracji. A więc wybór kawy, sposobu w jaki jest podawana i wspomnienie, które po sobie pozostawia, są niezwykle istotnymi elementami doskonałego, pełnego przeżycia kulinarnego, jakiego doświadczają – podkreśla Reto Bruegger, pełniący w Nestlé Nespresso funkcję Head of B2B. – Od wielu lat jesteśmy w kontakcie z najwybitniejszymi na świecie szefami kuchni i rozmowy z nimi pomogły nam stworzyć dwie ekskluzywne kawy tak, aby uzupełnić to wyrafinowane przeżycie jakim jest doświadczenie obcowanie z kuchnią na najwyższym poziomie.

 

W Polsce do projektu wprowadzenia mieszanek NespressoExclusive Selection zostały zaproszone dwie gwiazdkowe restauracje – Atelier Amaro oraz Restauracja Senses.

 

Słynąca z sycenia w równym stopniu wszystkich zmysłów Senses jest pierwszą restauracją w Polsce bazującą na technice note-by-note. - Zdecydowałem się na współpracę z Nespresso z kilku powodów. Po pierwsze, możecie mnie nazwać kawoholikiem - uwielbiam kawę, jej smak i aromat. Cóż, pochodzę przecież z Włoch - kraju, gdzie chyba wszyscy lubią kawę - podkreśla Andrea Camastra, szef kuchni Senses. - Po drugie, Nespresso to poważny, szanowany na całym świecie brand, któremu, przy ogromnej skali produkcji, udaje się zachować w swoich kawach ich wyjątkowy, rzemieślniczy charakter. Wynika to zarówno z dbałości o jakość surowca: Nespresso pozyskuje swoje kawy z najlepszych miejsc na świecie, m.in. z Nepalu i Kolumbii, jak i wykorzystywania najnowszych technologii produkcji.

 

Atelier Amaro działa natomiast w oparciu o tradycję, odkrywając różnorodność unikalnych składników i dawnych, zapomnianych produktów naturalnych z obszaru Polski.

 

Cieszę się ze Nespresso na bazie długoletniej współpracy z najlepszymi szefami kuchni, zdecydowało się na ukłon w ich stronę i przygotowało tak unikalną i butikową kolekcję dla elity branży restauracyjnej. Jest to znakomity przykład poszanowania dla wspólnej idei, opartej na podążaniu za wyjątkowym smakiem, aromatem i jakością. Cieszę się, że moje atelier stało się częścią światowego projektu i zapraszam na degustowanie momentów, również z kawa Nespresso w atelier Amaro*.

 

 

Obie kawy NespressoExclusive Selection dostępne będą w Polsce od listopada 2017 roku. Przeznaczone są wyłącznie dla restauracji typu fine dining, wyróżnionych gwiazdkami Michelina. W Polsce są to: Atelier Amaro
i Senses.
Marka Nespresso współpracuje z 780 wyróżnionymi restauracjami na całym świecie.

 


Skomentuj artykuł


Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.

Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Nowa dyrektor ibis Styles Gniezno

Dyrektorem ibisa Styles Gniezno została Monika Pawlik, która od czerwca pracowała jako manager gastronomii tego hotelu. Wcześniej przez 13 lat związana była z gastronomią Pałacu (...)

Praktycznie o revenue management w Akademii Hotelarza

Praktyczne zastosowanie „Revenue management”, czyli maksymalizacja przychodów w hotelu, było tematem kolejnego ze szkoleń Akademii Hotelarza, które odbyło się w ostatni 7 grudnia w hotelu (...)

Budimex wybuduje hotel w Uniejowie za ponad 65 mln zł

Budimex został wybrany generalnym wykonawcą Aparthotelu Uniejów (ostatecznie obiekt ma zostać skategoryzowany na 4-gwiazdki). Łączna wartość inwestycji to 65 mln 128 tys. zł, a budowa (...)

Z Marriotta w Sopocie do Hamptona by Hilton Gdańsk Lotnisko

Kamil Lipski, przez ostatnie 6 lat dyrektor sprzedaży w hotelu Sopot Marriott Resort&Spa (funkcjonującego wcześniej pod nazwą Mera Spa Hotel), objął stanowisko zastępcy dyrektora generalnego (...)

Michał Całka na czele Holiday Inn Dąbrowa Górnicza

Michał Całka został dyrektorem generalnym hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej. Zastąpił Macieja Kaczmarczyka, który został dyrektorem ds. rozwoju i inwestycji w tej samej spółce (...)

Bezpłatny newsletter
Z Branży
więcej...

Na piszemy:









Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl     Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl
REKLAMA