Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie. Przeczytaj całość, Zamknij to okno informacyjne


O nas    Prenumerata    Kontakt  
     


HOTELARZ » Z Branży » Café Bristol w nowej odsłonie

Café Bristol w nowej odsłonie


Café Bristol, kawiarnia w warszawskim hotelu Bristol, a Luxury Collection, przeszła renowację i po dwumiesięcznej przerwie, została ponownie otwarta dla gości.  Odświeżone zostało nie tylko wnętrze, ale również menu.


Café Bristol działa od 1901 roku i przez ten czas stała się wyjątkowym miejscem spotkań w Warszawie. Od ponad wieku na kawę, ciastko, śniadanie, lunch lub lampkę wina umawiają się tu zarówno mieszkańcy stolicy, jak i odwiedzający ją turyści. Legendarna kawiarnia zyskała sobie grono wiernych fanów, którzy cenią ją za kulinarną ofertę, niepowtarzalną atmosferę, a także niesamowite wnętrza. – Chcemy zadbać o to, by nasza ikona pozostała służyła kolejnym pokoleniom warszawiaków i podróżników z całego świata. Wielbiciele dotychczasowego wystroju Café Bristol na pewno się nie zawiodą – mówi Roman Goetsch, dyrektor generalny Hotelu Bristol, Warsaw.

Wszystkie działania zostały przeprowadzone z szacunkiem dla historycznych wnętrz. Pieczołowicie zostały odświeżone takie elementy jak legendarna i charakterystyczna dla kawiarni podłoga, niepowtarzalne, kryształowe lampy, kinkiety i żyrandole oraz ogromne, dekoracyjne lustro w klimacie wiedeńskich kawiarni, które nadal będzie integralną częścią baru.  Archiwalne zdjęcia oraz ilustracje w dalszym ciągu będą zdobiły ponad 100-letnie ściany, ale w nowej odsłonie pojawi się ich jeszcze więcej niż przed renowacją. Wszystkie ramki zostały wykonane na specjalne zamówienie, a każda jest inna. Największe zmiany to elegancka szatnia, która znajduje się tuż obok wejścia do kawiarni oraz nowe meble, a wśród nich komfortowe kanapy, stylowe loże, marmurowe stoliki i witryny na ciasta. Autorem projektu jest Studio Sagrada.

Zmianom wnętrza towarzyszyło również odświeżenie menu, ale charakterystyczne dla kawiarni smaki zostały zachowane. W karcie nadal widnieje legendarny szncel Café Bristol. Wśród nowości pojawiła się bogatsza oferta śniadaniowa, a w niej królują lokalne akcenty jak na przykład Polskie Śniadanie, czyli jajecznica z jaj zielononóżki, smażona domowa kiełbasa, ser koryciński, chutney z pigwy, jabłka i suszonej śliwki. W porze lunchowej Szef Kuchni kusi lekkimi i kreatywnymi daniami, jak napoleonka z wędzonym łososiem, szpinakiem, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, bądź gofr tymiankowy z kurczakiem, serem Bursztyn, pikantną marmoladą z dyni i cebuli. Wśród zup znalazły się m.in. zupa pomidorowo-paprykowa z pierożkami z serem, gruszką, orzechami pekan oraz crème fraîche i oliwą curry.

Przestronne witryny skrywają zarówno tradycyjne ciasta i ciastka, które znajdują się w ofercie od lat, jak i zupełnie nowe propozycje, w dużej mierze inspirowane nowoczesnymi trendami. Nie zabraknie uwielbianego przez warszawiaków specjału Mistrzów Cukierni, czyli Waniliowego Sernika z Białą Czekoladą, a także czekoladowego ciasta Black Forest, skrywającego aromatyczne wiśnie marynowane w wiśniówce. Nowości wśród ciast to między innymi Tort Mango z musem cytrynowym, kremem mango i kokosowym dacquoise, a także Tort Limonkowo-Karmelowy z galaretką z czarnej porzeczki i dacquoise migdałowym.  Natomiast wśród ciastek smakosze słodkości znajdą czekoladowo-pralinowe z masą orzechową, porzeczkowo-kawowe z czekoladowym biszkoptem, mus jogurtowy z jagodową panna cotta, czy tartaletkę z zapiekaną gruszką i musem waniliowym.

Od 14 grudnia w kawiarni można kupić limitowaną, zimową edycję Tortu Bristol. Wyjątkowy tort został zaprojektowany przez Gosię Baczyńską, a jego design był inspirowany elementami dekoracyjnymi widocznymi w kolekcjach słynnej projektantki: plisami, riuszkami oraz rozetami. Deser ukryty w unikatowym pudełku, numerowanym i podpisanym przez designerkę, to edycja limitowana. Stworzonych zostanie jedynie 99 sztuk, każda w cenie 208 zł.


Skomentuj artykuł


Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.

Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Orbis sprzedał ibisa w Zabrzu

Grupa Orbis sprzedała za 7,6 mln zł hotel ibis w Zabrzu ze 114 pokojami, zawierając jednocześnie długoterminową umowę franczyzy. Do transakcji doszło jeszcze w ub (...)

W lipcu ruszyć ma hotel Golden Tulip Magnus Bielsko-Biała w Bystrej

1 lipca w Bystrej pod Bielskiem-Białą otwarty ma zostać 4-gwiazdkowy hotel Golden Tulip z 77 pokojami i 11 domkami wypoczynkowymi oraz czterema salami konferencyjnymi, basenem (...)

106-pokojowy Raffles Europejski zatrudni ponad 200 pracowników

Raffles Europejski Warsaw, którego otwarcie zaplanowano w pierwszym kwartale 2018 roku planuje zatrudnić ponad 200 pracowników. Zaprasza „osoby z pasją, aby dołączyły do zespołu i (...)

Cushman & Wakefield patronem merytorycznym konferencji Hotel Investment Trends Poland&CEE 2018

Cushman & Wakefield, wiodącą na świecie firma świadcząca usługi na rynku nieruchomości komercyjnych, została patronem merytorycznym organizowanej przez wydawcę miesięcznika „Hotelarz” konferencji Hotel Investment Trends (...)

Budowa hotelu Four Points by Sheraton Warsaw Mokotów nabiera tempa

Spółka Mokotów Business & Airport Hotel, inwestor powstającego na Służewcu w Warszawie hotelu Four Points by Sheraton Warsaw Mokotów, rozpoczęła współpracę z grupą doradczą hotelAG (...)

Bezpłatny newsletter
Z Branży
więcej...

Na piszemy:



Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl     Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl
REKLAMA