Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie. Przeczytaj całość, Zamknij to okno informacyjne


O nas    Prenumerata    Kontakt  
     


HOTELARZ » KOMUNIKATY BRANŻOWE » Druga edycja Spotkania z Self Cooking Center® firmy Rational w Zamku Topacz – znamy termin!

Druga edycja Spotkania z Self Cooking Center® firmy Rational w Zamku Topacz – znamy termin!

Ubiegłoroczny konkurs kulinarny Spotkanie zSelf Cooking Center® w Zamku Topacz cieszył się dużym zainteresowaniem, dlatego w tym roku czeka nas jego druga edycja. Formuła konkursu została zachowana, a jego głównym celem jest promowanie młodych, zdolnych kucharzy oraz poszerzanie znajomości zastosowania technologii konwencyjno-parowej w pracy kuchni profesjonalnej.

rs 2018 01 01
Druga edycja wydarzenia odbędzie się 25 października, a jego organizatorami pozostają Zamek Topacz oraz firma Rational. Podobnie jak podczas pierwszej edycji, dwuosobowe drużyny powalczą o nagrody pieniężne oraz staż u boku doświadczonego Szefa Kuchni Rafała Borysa.
Temat przewodni drugiej edycji konkursu jest jeszcze owiany tajemnicą. Zadaniem, tym razem ośmiu, a nie sześciu dwuosobowych zespołów, będzie stworzenie przepisu na danie główne w oparciu o technologię konwekcyjno-parową.
Przyjęta formuła konkursu ma zachęcić jego uczestników do łączenia tradycji kulinarnych ze współczesnymi metodami obróbki termicznej. Chcemy także rozbudzić wśród młodych ludzi zamiłowanie do produktów regionalnych i zachęcić ich do poszukiwania w nich pomysłów i inspiracji kulinarnych – powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz.
Konkurs kierowany jest do młodych kucharzy. Wydarzenie ma pomóc im w doskonaleniu umiejętności oraz zdobywaniu wiedzy kulinarnej. Dodatkowo będzie dla nich doskonałą okazją do konfrontacji i wymiany doświadczeń zawodowych z innymi osobami z branży.
Jak wyglądała I edycja konkursu?
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie autorskiego przepisu z gęsiną w roli głównej. Do rywalizacji stanęło sześć zespołów wyłonionych w I etapie. Kucharze zmierzyli się z przygotowaniem potraw według własnych przepisów na oczach gości oraz Jury Technicznego, które bacznie śledziło ich technikę pracy. Do konkursu zaproszono również Jury Degustacyjne, które dania smakowało bez wiedzy na temat ich autorów.
Zwycięzcami okazali się Dawid Konieczny oraz Dominik Łukasik. Podniebienia Jury zjednali sobie przepisem na gęś z topinamburem i szarą renetą, dzięki któremu zdobyli nagrodę główną, czyli staż w Restauracji w Zamku Topacz oraz 3000 zł.

Wydarzenie uświetniły pokazy kulinarne oraz degustacja win z Winnic Wzgórz Trzebnickich.  Goście obecni podczas konkursu mogli również kosztować produktów regionalnych, takich jak sery, chleby czy kiszone warzywa. Dzień zakończyła oficjalna Gala, podczas której odbyła się „Kolacja na cztery czapki”.
Druga edycja konkursu to kolejna szansa dla uzdolnionych kucharzy na wspaniałą przygodę kulinarną i zawodową.
Regulamin konkursu Spotkanie z Self Cooking Center® w Zamku Topacz można znaleźć na stronie wydarzenia na Facebooku: http://bit.ly/2tL5Qf7 oraz na : www.rational-online.com
Spotkanie z Self Cooking Center w Zamku Topacz
Konkurs kulinarny Spotkanie z Self Cooking Center® w Zamku Topacz to wydarzenie organizowane przez Zamek Topacz i firmę Rational. Celem konkursu jest promowanie młodych, zdolnych kucharzy i poszerzanie znajomości zastosowania technologii konwekcyjno-parowej. Wydarzenie ma także pomóc  adeptom sztuki kulinarnej w doskonaleniu umiejętności oraz zdobywaniu wiedzy. Dodatkowo będzie dla nich doskonałą okazją do konfrontacji i wymiany doświadczeń zawodowych z innymi osobami z branży. Pierwsza edycja konkursu odbędzie się 19 października 2017 roku w Zamku Topacz. Zakończy ją oficjalna Gala, podczas której zostaną przyznane nagrody pieniężne oraz staż w Restauracji w Zamku Topacz.

Skomentuj artykuł


Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.

Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Orbis sprzedał ibisa w Zabrzu

Grupa Orbis sprzedała za 7,6 mln zł hotel ibis w Zabrzu ze 114 pokojami, zawierając jednocześnie długoterminową umowę franczyzy. Do transakcji doszło jeszcze w ub (...)

W lipcu ruszyć ma hotel Golden Tulip Magnus Bielsko-Biała w Bystrej

1 lipca w Bystrej pod Bielskiem-Białą otwarty ma zostać 4-gwiazdkowy hotel Golden Tulip z 77 pokojami i 11 domkami wypoczynkowymi oraz czterema salami konferencyjnymi, basenem (...)

106-pokojowy Raffles Europejski zatrudni ponad 200 pracowników

Raffles Europejski Warsaw, którego otwarcie zaplanowano w pierwszym kwartale 2018 roku planuje zatrudnić ponad 200 pracowników. Zaprasza „osoby z pasją, aby dołączyły do zespołu i (...)

Cushman & Wakefield patronem merytorycznym konferencji Hotel Investment Trends Poland&CEE 2018

Cushman & Wakefield, wiodącą na świecie firma świadcząca usługi na rynku nieruchomości komercyjnych, została patronem merytorycznym organizowanej przez wydawcę miesięcznika „Hotelarz” konferencji Hotel Investment Trends (...)

Budowa hotelu Four Points by Sheraton Warsaw Mokotów nabiera tempa

Spółka Mokotów Business & Airport Hotel, inwestor powstającego na Służewcu w Warszawie hotelu Four Points by Sheraton Warsaw Mokotów, rozpoczęła współpracę z grupą doradczą hotelAG (...)

Bezpłatny newsletter
Z Branży
więcej...

Na piszemy:



Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl     Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl
REKLAMA