Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie. Przeczytaj całość, Zamknij to okno informacyjne


O nas    Prenumerata    Kontakt  
     


Realizacja eventu gastronomicznego w hotelu

Autor: Radek Fischbach jest dyrektorem gastronomii w kompleksie Nosalowy Dwór Resort & Spa w Zakopanem
ht-2017-11zg-01

Realizacja eventu gastronomicznego w hotelu wiąże się z zaangażowaniem wszystkich działów wchodzących w skład hotelowej struktury. Od wspólnej pracy poszczególnych departamentów zależy, jak przebiegnie sama realizacja, a co za tym idzie – jaką opinię o hotelu będzie miał organizator wydarzenia. Na ostateczne podsumowanie składa się wiele czynników – zarówno tych widocznych, jak i z pozoru niemających znaczenia. Kompoz y c [...]

Zatrudnienie obcokrajowców: procedury, koszty, możliwości i zagrożenia

Autor: Joanna Kabza, Emilia Sadowska. Joanna Kabza jest dyrektorem regionalnym w Ever Grupa, a Emilia Sadowska kierownikiem działu rekrutacji i zatrudniania cudzoziemców w Ever Grupa
ht-2017-11zg-01

Masowa emigracja Polaków sprawiła, że wielu hotelarzy, zwłaszcza w okresie wysokiego obłożenia, potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Skompletowanie wykwalifikowanego zespołu sprawia nie lada kłopot, dlatego też wielu managerów sięga po alternatywę – zatrudnienie pracowników z zagranicy. Jak to zrobić? Gdzie szukać pracowników? Należy pamiętać o konieczności dopełnienia istotnych formalności – inaczej sprowadzimy na siebie i pracownika poważne kłopoty. Przede wszystkim [...]

Pracownicy z Ukrainy. Kilka rad dla polskiego przedsiębiorcy

Autor: Natalia Myskova, p.o. dyrektora rynków zagranicznych w spółkach Sanpro, należących do Grupy Impel, świadczących usługi z zakresu HR
ht-2017-11zg-28

Według oficjalnych danych w Polsce przebywa blisko 1,3 mln Ukraińców. We Wrocławiu już co dziesiąty mieszkaniec pochodzi właśnie z tego kraju. Przyjeżdżają chętnie i dobrze pracują. Co zrobić, by skorzystać z tego potencjału i jak się do tego dobrze przygotować? Polski rynek pracy boryka się ogromnym niedoborem pracowników. W tej sytuacji pracownicy z Ukrainy są bardzo atrakcyjnym, a czasami wręcz [...]

Dyrektorzy hoteli o pracownikach ze Wschodu i współpracy z agencjami pośrednictwa

ht-2017-11zg-29az

Elżbieta Nitsze, Airport Hotel Okęcie Pierwsze wschodnio brzmiące nazwiska wśród pracowników Airport Hotelu Okęcie pojawiały się już w roku 2014. Były to przede wszystkim panie pokojowe, głównie zatrudnione przez agencje świadczące usługi outsourcingu pracowniczego. Dziś normą jest, że niemal w każdym dziale pracuje osoba pochodząca z Ukrainy. Pracownicy ci niejednokrotnie studiują w Polsce i świetnie mówią po polsku. Język angielski [...]

Holiday Inn Warszawa Józefów – 10 lat polskiego hotelarstwa

Autor: Rozmawiał Rafał Szubstarski
ht-2017-11zg-41

Rozmowa z Marcinem Górzyńskim, prezesem zarządu firmy Aquila Park, będącej właścicielem hotelu Holiday Inn Warszawa Józefów Holiday Inn Warszawa Józefów został otwarty 10 lat temu. Te 10 lat dla polskiego hotelarstwa to wręcz kilka epok. Od 2007 r., gdy rynek hotelarski nie był jeszcze specjalnie rozwinięty, a polskie hotelarstwo było tak naprawdę na początku swojego prawdziwego rozwoju, za to koniunktura [...]

Hotel inspirowany twórczością Zofii Stryjeńskiej – INX Design Hotel, Kraków

ht-2017-11zg-04

W sierpniu na krakowskim Kazimierzu otwarty został 4-gwiazdkowy INX Design Hotel, którego wnętrza zainspirowane są twórczością Zofii Stryjeńskiej – najbardziej znanej, obok Tamary Łempickiej, polskiej malarki i plastyczki okresu międzywojennego. Wystrój nawiązuje do stylu art déco z bogatą kolorystyką typową dla dzieł urodzonej w Krakowie i mieszkającej wówczas w sąsiedniej kamienicy Zofii Stryjeńskiej. Różnorodne tekstury zastosowanych materiałów łączą elementy twórczości [...]

Strategia ustalania i zarządzania ceną w SPA

Autor: Anita Bajdalska. Autorka posiada tytuł Certified SPA Supervisor ISPA, prowadzi firmę Manager SPA
ht-2017-11zg-16

Branża wellness & SPA to przemysł, który generuje roczne obroty na świecie sięgające bilionów dolarów. Czy zatem przekłada się to na sukces finansowy hotelowego SPA? To zależy od umiejętności zarządzania ceną za oferowane usługi. Cena musi pokryć koszty jednostkowe wykonanej usługi, ale również gwarantować zysk, który będzie satysfakcjonował i dawał szanse na rozwój. Strategia cenowa to ważny element w praktyce [...]

Wellness zawładnął hotelarstwem

Autor: Arkadiusz Dawidowski, międzynarodowy konsultant wellness & SPA, www.spakonsulting.pl
ht-2017-11zg-17

Jeżeli prowadząc hotel, ktoś uważa, że hotelowy wellness to sauny, gabinety i dobrze wyposażona sala fitness, to czas najwyższy, aby zweryfikował swój stan wiedzy. Dlaczego? Bo wkrótce może się okazać, że traci gości na rzecz konkurencji, która już wie, że branża hospitality zamienia się w branżę wellness hospitality. Na początek dla przypomnienia kilka liczb. Przemysł wellness to dzisiaj rynek wart [...]

HOTELOWA ŁAZIENKA: geometria i minimalizm

Autor: Anna Patoleta
ht-2017-11zg-18

Geometryczne kształty, minimalistyczna forma, zacieranie granicy dzielącej ją od pokoju – to główne trendy panujące obecnie w projektowaniu i wyposażaniu hotelowych łazienek. Przestają one być już jedynie ciasnym dodatkiem do pokoju, a stają się jego równoprawną częścią estetyczną. Łazienka należy do strefy najbardziej prywatnej ze wszystkich pomieszczeń, w związku z tym podlega też najbardziej subiektywnej ocenie gościa. Dlatego zasadniczą sprawą [...]


Bezpłatny newsletter
Z Branży
więcej...

Na piszemy:







Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl     Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl
REKLAMA