Mariusz Plichta dyrektorem generalnym Puro Warszawa Centrum

Mariusz Plichta, dyrektor generalny Vienna House by Wyndham Mokotów, od 1 kwietnia będzie zarządzał hotelem Puro Warszawa Centrum. Z hotelarstwem związany jest od ponad 20 lat. Karierę zaczynał w Wielkiej Brytanii, gdzie pracował dla sieci Sarova Group. Po powrocie do Polski w 2008 r. rozpoczął pracę w hotelu Holiday Inn Warszawa Józefów jako conference and banquet manager, a w 2011 r. objął stanowisko assistant F&B managera. W latach 2013- -2015 przygotowywał do otwarcia i zarządzał działami gastronomii w hotelach Arłamów i Hilton Garden Inn Kraków Airport. W 2015 r. został dyrektorem operacyjnym Zamku Biskupiego sieci Arche w Janowie Podlaskim, na początku 2017 r. dyrektorem generalnym Hamptona by Hilton Lublin, a pod koniec tego samego roku trafił do Warszawy jako dyrektor operacyjny Radisson Blu Sobieski. W 2022 r. został dyrektorem generalnym hotelu Vienna House na Mokotowie. Mariusz Plichta zastąpi Łukasza Piekarskiego, który wprowadzał warszawski hotel na rynek w 2019 r., wcześniej otwierał pierwsze Puro w Polsce, we Wrocławiu, a teraz wraca do tego miasta, aby ponownie objąć tam stanowisko dyrektora. Z kolei dyrektor wrocławskiego Puro Edyta Barczuk-Matuszczak ze względu na planowaną ekspansję marki na rynki zagraniczne (w Pradze i Budapeszcie) obejmie nowo utworzone stanowisko – director of rooms operation


Nowa dyrektor generalna Mercure Dosłońce

Ewelina Zwijacz została dyrektor generalną hotelu Mercure Racławice Dosłońce Conference & Spa koło Krakowa, zastępując jego współwłaścicielkę Dagmarę Leję, która zarządzała tym otwartym w 2010 r. hotelem od 2011 r. Ewelina Zwijacz w ciągu ostatnich kilkunastu lat zarządzała hotelami Shuma w Dąbrowie Górniczej, Olimpia Spodek w Katowicach, była sales managerem w Best Western Premier Katowice (obecny Park Inn by Radisson). Od 2014 r. pełniła funkcję sales area managera i revenue managera w hotelach należących do J.W. Construction – sieć Hotele 500 i Czarny Potok Resort & Spa w Krynicy-Zdroju, a także zastępcy dyrektora Czarnego Potoku. Od 2016 r. była dyrektor operacyjną w Cottonina Hotel & Mineral Spa w Świeradowie-Zdroju, w 2017 r. została dyrektorem hotelu Pałac Krobielowice pod Wrocławiem, a w 2021 r. aparthotelu Cristiina w centrum Zakopanego. Mercure Dosłońce dysponuje 67 pokojami, centrum konferencyjnym o powierzchni ponad 500 m kw., SPA z 11 gabinetami i strefą wellness z basenem. Właścicielem hotelu jest krakowska firma turystyczna Start Travel.


Z Arłamowa do Górskich Resortów

Dyrektor generalna hotelu Arłamów Dorota Nidzgorska-Mazonik została dyrektor ds. hotelarstwa i standardów jakości w sieci Górskie Resorty. Karierę hotelarską zaczynała ponad 20 lat temu w dziale sprzedaży MCC Mazurkas Conference Center & Hotel w Ożarowie Mazowieckim, gdzie spędziła dziewięć lat, dochodząc do stanowiska kierownika sprzedaży i marketingu. W 2011 r. została dyrektor sprzedaży w przygotowywanym do otwarcia hotelu Narvil w Serocku. Dwa lata później objęła takie samo stanowisko w hotelu Warszawianka w Jachrance, a później w Pałacu Żelechów. W 2015 r. została dyrektor regionalną sprzedaży Nosalowego Dworu Resort & Spa w Zakopanem, a w 2018 r. dyrektor regionalną sprzedaży hotelu Arłamów. W 2019 r. awansowała na stanowisko zastępcy dyrektora generalnego Arłamowa w trakcie szerszych zmian personalnych, gdy dotychczasowy dyrektor Michał Kozak został prezesem spółki po właścicielu Antonim Kubickim. Od 2020 r. była dyrektor generalną tego hotelu. Na nowym stanowisku w Górskich Resortach będzie współpracowała z 5-gwiazdkowymi hotelami grupy: Green Mountain w Karpaczu, Platinum Mountain w Szklarskiej Porębie, Elements w Świeradowie- -Zdroju, Linea Mare w Pobierowie oraz pozostałymi obiektami grupy i brała aktywny udział w działaniach pre-openingowych nowych obiektów.


Ze Zdrojowej Invest do sieci Holiday Park & Resort

Dariusz Bagiński, ostatnio dyrektor operacyjny 5-gwiazdkowego Marine Hotel w Kołobrzegu sieci Zdrojowa Invest, został dyrektorem operacyjnym sieci Holiday Park & Resort, składającej się z sześciu działających sezonowo kompleksów nad morzem, a w części z nich całorocznych obiektów hotelowych oraz najnowszej inwestycji w Cieplicach koło Jeleniej Góry. Dariusz Bagiński rozpoczynał karierę na początku wieku w branży gastronomicznej, przez kilka lat był kierownikiem gastronomii w kołobrzeskim hotelu Pro-Vita, następnie kierownikiem gastronomii w hotelu Havet w Dźwirzynie pod Kołobrzegiem, a w 2019 r. został dyrektorem otwieranego Saltic Resort & Spa w Grzybowie koło Kołobrzegu. Od 2021 r. był dyrektorem operacyjnym Marine Hotel. Na stanowisku dyrektora zarządzającego Holiday Park & Resort odpowiedzialny jest za kompleksowe zarządzanie firmą i nowymi projektami, nadzór nad funkcjonowaniem centrali w Poznaniu oraz resortami, tworzenie budżetów, współtworzenie i wdrażanie strategii rozwoju firmy oraz raportowanie do prezesa zarządu i twórcy sieci Piotra Śledzia, właściciela firmy Bocian Pożyczki


Nowy dyrektor Aparthotelu Lwowska 1 w Krakowie

Karol Światłoń, związany wcześniej m.in. z hotelem DoubleTree by Hilton Kraków i kompleksem Lemon Resort & Spa w Gródku nad Dunajcem, został dyrektorem generalnym Aparthotelu Lwowska 1 na krakowskim Podgórzu. Karierę hotelarską zaczynał w recepcji krakowskiego hotelu Ester. W 2017 r. przeszedł do DoubleTree by Hilton Kraków, gdzie w 2018 r. objął funkcję MICE sales coordinator. Rok później został kierownikiem recepcji w Lemon Resort & Spa, a w 2020 r. awansował na hotel managera tego kompleksu nad Jeziorem Rożnowskim, oferującego m.in. 76 pokoi i apartamentów w kilku budynkach, restaurację, baseny, sauny i 300 m kw. powierzchni konferencyjnej. Otwarty w 2017 r. aparthotel Lwowska 1 dysponuje ponad 150 pokojami i apartamentami, które sprzedawane były w modelu condo, restauracją, SPA z gabinetami zabiegowymi, strefą wellness, siedmioma salami konferencyjnym


Nowe osoby w Bachleda Luxury Hotel Kraków MGallery

Monika Balcer, wcześniej front office manager w Nobu Hotel Warszawa, została room division managerem w Bachleda Luxury Hotel Kraków MGallery. Z hotelarstwem związana jest od 11 lat, z których większość spędziła w hotelach w egipskim Szarm el-Szejk (Rehana Hotel, Hyatt Regency, Savoy) i jako guest relations manager / executive lounge manager w Dubaju (H Dubai, Grand Millennium). W 2020 r. wróciła do Polski i została kierownikiem recepcji w warszawskim Holiday Inn City Centre. Po roku przeszła do Nobu Hotel Warszawa, gdzie objęła takie samo stanowisko. Jest absolwentką Wyższej Szkoły Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie. Z kolei stanowisko PR & marketing specialist w Bachleda Luxury Hotel Kraków MGallery objął Marcin Lewicki. Wcześniej pracował jako membership club manager & marketing w Stradom House, Autograph Collection w Krakowie, gdzie odpowiadał za wdrożenie, promocję i budowanie społeczności związanej klubem członkowskim.


Piotr Lasecki z Courtyard Airport najlepszym szefem kuchni sieci Marriott wśród hoteli select service

Podczas EMEA Operations Conference, która odbyła się w Barcelonie, Piotr Lasecki, szef kuchni hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport, należącego do PHH, został uznany za najlepszego szefa kuchni wśród 420 hoteli z segmentu select service sieci Marriott w regionie EMEA za 2023 r.

– Ta nagroda to dla mnie kolejne wielkie wyróżnienie, duma i radość, którą dedykuję mojemu zespołowi. Bez ich ciężkiej pracy nie osiągnęlibyśmy takiego poziomu zadowolenia naszych gości. To wyróżnienie tym bardziej motywuje nas do dalszego zaangażowania i cieszymy się, że nasze dotychczasowe starania zostały docenione – mówi Piotr Lasecki. Szefem kuchni w Courtyard by Marriott Warsaw Airport jest od 2016 r. Wcześniej przez blisko 25 lat związany był z warszawskimi hotelami Novotel Centrum i Novotel Airport. Szlify zdobywał na szkoleniach i wymianach w Lille, Paryżu i Londynie. Uczestniczył również w wielu kulinarnych pokazach i konkursach. W 2022 r. został najlepszym operacyjnym managerem Marriotta na świecie w ramach Marriott Select Brand Awards.

– To wielka duma i radość, że Piotr Lasecki został kolejny raz doceniony na arenie międzynarodowej. Ta nagroda to ukoronowanie zaangażowania całego zespołu kuchni pod czujnym okiem najlepszego szefa – podkreśla Sylwia Korzeniewska, dyrektor generalna Courtyard by Marriott Warsaw Airport. Podczas tej samej konferencji restauracja Sobre Mesa w hotelu AC by Marriott Kraków zdobyła nagrodę F&B Excellence Award wśród hoteli select service regionu EMEA Marriott.

– Jest mi tym bardziej miło, że od trzech lat jesteśmy liderem regionu EMEA w opiniach gości, a ta nagroda pokazuje, że mamy pomysł na biznes hotelowy i gastronomiczny – mówi Agnieszka Dąbrowska, prezes Grupy Hotelowej PI, która jest operatorem hotelu. Rafał Drobniak, szef kuchni AC by Marriott Kraków i doradca kulinarny Grupy Hotelowej PI, podkreśla, że „ta nagroda to efekt ciężkiej pracy całego mojego zespołu na kuchni, który dzień po dniu stara się, aby doznania kulinarne były tylko pozytywne, dania powtarzalne, a wszystko oparte na dobrej jakości produktach i z twistem hiszpańskim. To zaszczyt współpracować z takim zespołem, który tak jak ja ma tę pasję do smaku i hotelarstwa. Jesteśmy trochę na back office gastronomii, bo w kuchni, ale nasze serca zostają na talerzu, co widać w opiniach gości”.



Ilość artykułów w numerze: 435

W najnowszym wydaniu

Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE HOTELARZA:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło

E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail

Reklama