Na Wyspie Spichrzów w Gdańsku otwarto 350-pokojowy hotel Radisson Hotel & Suites. Jest on pierwszym w Europie obiektem działającym pod tą należącą do Radisson Hospitality marką. Umowa zarządzania i dzierżawy została podpisana na okres 20 lat.
Na gości czeka 350 pokoi i apartamentów, w tym 12 apartamentów typu junior suites, 5 apartamentów suites i 4 apartamenty. W obiekcie działa także bar w holurestauracja, siłownia, spa i basen. Przestrzeń konferencyjna o powierzchni 1000 m obejmuje sale balową, jedenaście sal konferencyjnych i oddzielny obszar, który może być używany jako foyer lub przestrzeń funkcyjna.
Hotel zaprojektowany został przez biuro architektoniczne KD Kozikowskiego, a projekt i aranżacja wnętrz jest dziełem LOFT Magdaleny Adamus.
Nowy Radisson uzupełnia projekt Deo Plazy na Wyspie Spichrzów w Gdańsku, gdzie na powierzchni użytkowej około 40 000 m2 powstają apartamenty mieszkalne z widokiem na Motławę, apartamenty inwestycyjne, oraz strefa handlowo-usługowa z restauracjami i kawiarniami.
Zbigniew Nowak, właściciel i dyrektor generalny DEO Hotel Company, powiedział: -4 marca otwarto jeden z największych hoteli konferencyjnych zlokalizowanych w ścisłym centrum Gdańska, nasi goście będą mieli niepowtarzalną okazję do skorzystania z najwyższej jakości usługi świadczonych przez międzynarodową markę Radisson, czerpiąc jednocześnie radość i czerpiąc inspirację z kultury zbudowanej na ponad tysiącletniej historii w tym wyjątkowym mieście.
Należący do spółki właściciela zakładów mięsnych Zbigniewa Nowaka hotel początkowo miał działać pod niezależną marką Deo Plaza, a jego operatorem miała być spółka Dobry Hotel. Ostatecznie w lipcu ubiegłego roku umowa z Dobrym Hotele została rozwiązana, a inwestor zdecydował się związać ze skandynawską marką.
Dyrektorem otelu jest Marzena Kijak, zarządzająca ostatnio gdańskim Hamptonem by Hilton Old Town.
Komentarze