Restauracja Artesse w krakowskim hotelu H15 Luxury Palace, który wkrótce dołączy do marriottowskiej marki The Luxury Collection, rozpoczęła działalność po kulinarnej transformacji. Nowy koncept i menu stworzył Juan Luis Fernández - zdobywca dwóch gwiazdek Michelin i wielu innych prestiżowych nagród kulinarnych. Kuchnia Artesse odzwierciedla gastronomiczną kulturę Polski i tradycyjne receptury w nowej interpretacji. Zawiera akcenty hiszpańskie, prezentując interesujące podobieństwo między Polską a Andaluzją. Koncentruje się na bogactwie lokalnych produktów, pochodzących od polskich dostawców.

Nowa koncepcja restauracji Artesse to efekt wspólnej pracy Jauanlu i polskiego zespołu. Zanim powstało nowe menu, Juan Luis Fernández poznawał polskie zwyczaje i produkty, odwiedzał lokalne rynki, rozmawiał z tymi, którzy znają i podtrzymują kulinarną tradycję.

- Wraz z lokalnym zespołem restauracji miałem okazję przeprowadzić wyczerpujące badania, koncentrując się na tradycyjnej polskiej kuchni i bogactwie lokalnych produktów. To pozwoliło mi zanurzyć się w kulturze gastronomicznej Polski. Bez wątpienia było to dla mnie głęboko wzbogacające doświadczenie. Następnie z zespołem Artesse rozpoczęliśmy twórczą rekonstrukcję polskiej kuchni. Ta reinterpretacja zawsze opiera się na jednym głównym celu – uhonorowaniu esencji lokalnych smaków i składników oraz integracji ich z naszymi współczesnymi technikami i wrażliwością kulinarną. Oparliśmy się na elementach identyfikujących polską kuchnię, takich jak np. aromatyczne zioła, tworząc propozycje, które nie tracąc autentyczności, pozostają w dialogu z naszą wizją gastronomiczną. Nowe menu restauracji proponuje kuchnię lokalną, zakorzenioną w terytorium i kulinarnej pamięci Polaków, ale zinterpretowaną na nowo. Kuchnię, która szanuje historię, produkty i kulturę, która rozumie akt gotowania jako sposób na oddanie hołdu krajowi, środowisku, ludziom i ich tradycjom - mówi Jauanlu Fernández.
Menu restauracji będzie się zmieniać wraz z porami roku. Jauanlu Fernández podkreśla, że wierzy w kuchnię, która słucha krajobrazu, dostosowuje się do pogody i wykorzystuje to, co najlepsze w każdym momencie roku. Ta rotacja nie tylko pozwala zagwarantować świeżość i jakość, ale także oddać hołd naturalnemu cyklowi składników i pracy tych, którzy je uprawiają lub produkują.
Restauracja Artesse to miejsce wypełnione sztuką, historią i oryginalnym designem. Mieści się w hotelu H15 Luxury Palace w Krakowie – na dziedzińcu dawnego Pałacu Czartoryskich. Została wyróżniona w prestiżowym Przewodniku Michelin na rok 2023 i 2024, jako wyselekcjonowana i rekomendowana przez inspektorów restauracja w Krakowie. Restauracja Artesse oferuje menu degustacyjne, które od 7 maja 2025 roku jest autorskim pomysłem Jauanlu Fernández’aopracowanym we współpracy z polskim zespołem restauracji.

Transformacja restauracji to efekt umowy pomiędzy Grupą Dobry Hotel, a Jauanlu Fernández’em zawartej w kwietniu tego roku. Celem współpracy jest podniesienie wartości gastronomicznej luksusowych hoteli z portfolio Grupy – H15 Luxury Palace w Krakowie i Altus Palace we Wrocławiu oraz wzmocnienie wizerunku polskiej gastronomii na świecie. Na przełomie czerwca i lipca tego roku hotel H15 Luxury Palace rozpocznie funkcjonowanie pod międzynarodową, prestiżową marką The Luxury Collection, należącą do Grupy Marriott International.
Dodaj komentarz