W warszawskim hotelu InterContinental rozpoczęły się prace nad zupełnie nową koncepcją gastronomiczną, która obejmie przebudowę lobby oraz pierwszego piętra obiektu. Nowy projekt to odpowiedź na zmieniające się potrzeby gości i mieszkańców Warszawy. W centrum metamorfozy przestrzeni gastronomicznej znajduje się nowa koncepcja restauracji i baru, stworzona – jak informuje hotel – z myślą o łączeniu ludzi poprzez wybitną kuchnię, design i atmosferę.

Za opracowanie koncepcji odpowiada międzynarodowa agencja kreatywna Gorgeus Group, specjalizująca się w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań dla branży hospitality na całym świecie. Za projekt architektoniczny odpowiada Goddard Littlefair, wielokrotnie nagradzane studio projektowe specjalizujące się w luksusowych wnętrzach.

Projekt realizowany będzie w dwóch etapach. W pierwszym powstanie nowy, tętniący życiem bar – zaprojektowany jako dynamiczne, całodzienne centrum spotkań. Drugi etap – zaplanowany na lato tego roku – obejmie kompleksowy remont pierwszego piętra o powierzchni 563 m kw. Powstanie tu nowa, autorska restauracja i przestrzeń private dining, z otwartą kuchnią i barem. Zakończenie pierwszego etapu inwestycji planowane jest na czerwiec 2025 r. Otwarcie restauracji i zakończenie drugiego etapu planowane jest na jesień.

Nowy koncept ma stworzyć też nowy punkt kulturalno-gastronomiczny na mapie Warszawy. Jak opisuje hotel: „Miejsce stworzone z myślą o lokalnej społeczności, podróżujących biznesowo i miłośników dobrej kuchni. Innowacyjna formuła oparta jest na idei otwartości i autentyczności. Przestrzeń będzie inspirowana pulsującym rytmem współczesnej Warszawy – jej energią, różnorodnością. Do współpracy zaproszono lokalnych artystów i twórców, którzy nadadzą przestrzeni głębi kulturowej i oryginalności”.
– Warszawa staje się miastem coraz bardziej związanym z naturą, otwartym i świadomym. Nasza nowa koncepcja kulinarna będzie odzwierciedlać te wartości. Chcemy stworzyć miejsce, które stanie się kulinarnym punktem odniesienia na mapie miasta – dostępna i stylowa restauracja z widokiem, serwująca nowoczesne, inspirujące dania – mówi Britta Kutz, area general manager InterContinental Warsaw
Nowa restauracja powstaje we wsółpracy z Karolem Okrasą – jednym z najbardziej cenionych polskich kucharzy i wieloletnim partnerem InterContinental Warszawa. Sezonowe menu w nowoczesny sposób nawiąże do warszawskich tradycji kulinarnych, łącząc regionalne składniki i zapomniane smaki z globalnymi inspiracjami i nowoczesnymi technikami. Dania będą podane w swobodnej, nowoczesnej formie, a każde z nich opowie historię – zakorzenioną w tradycji, ale przedstawioną z odświeżającym, autorskim podejściem
Bar w lobby ma być hołdem dla natury – zioła, zapomniane rośliny i dzikie składniki z polskich łąk i lasów mają nadać klasycznym koktajlom nowego, autentycznego charakteru.
InterContinental Warszawa oferuje 414 pokoi oraz apartamenty długopobytowe typu Residence Suite. Na 41. piętrze znajduje się Club InterContinental – ekskluzywna przestrzeń stworzona z myślą o najbardziej wymagających gościach, oferująca m.in. prywatne śniadania, popołudniowe przekąski i panoramiczny widok na Warszawę. Na 43. i 44. piętrze mieści się RiverView Wellness Centre z najwyżej położonym basenem w Polsce, siłownią, sauną, łaźnią parową oraz strefą SPA.
Dodaj komentarz