Hotele i restauracje: rekordowy optymizm przed sezonem   ANALIZY I RAPORTY

Nastroje w branży HoReCa wyraźnie się poprawiają. Z najnowszego raportu Credit Agricole EFL Leasing wynika, że aż 18 proc. hoteli, restauracji i firm cateringowych prognozuje wzrost zamówień w nadchodzących miesiącach. To najlepszy wynik od kilku kwartałów i wyraźny sygnał, że sektor wraca na ścieżkę wzrostu.


Jeszcze większy optymizm widać w inwestycjach – już niemal co piąta firma (18 proc.) planuje zwiększyć nakłady na rozwój. To wzrost o 5 punktów procentowych względem poprzedniego kwartału. Rośnie też liczba przedsiębiorców przewidujących poprawę płynności finansowej – obecnie to 14 proc., a odsetek spodziewających się pogorszenia spadł aż dwukrotnie.

– Jeśli obecny trend się utrzyma, a sezon wakacyjny okaże się udany, 2025 rok może być przełomowy – pierwszy od pandemii z pełną rentownością i powrotem do długoterminowych planów inwestycyjnych – komentuje prezes EFL, Radosław Woźniak.

Potwierdzają to najnowsze dane Barometru EFL dla HoReCa. W II kwartale 2025 roku subindeks osiągnął 52,7 pkt, co oznacza nie tylko drugi z rzędu wzrost, ale też jeden z najwyższych wyników dla branży w ostatnich czterech latach. To efekt coraz silniejszego sezonowego popytu – święta i długi weekend majowy już wyraźnie napędzają wyniki.

– Rosnący odsetek firm planujących inwestycje i spodziewających się wzrostu sprzedaży pozwala patrzeć z dużym optymizmem na kolejne miesiące. Spodziewamy się, że III kwartał – wraz z sezonem urlopowym – może przynieść rekordowe obłożenie i jeszcze lepszy odczyt nastrojów w branży – dodaje Woźniak.

Barometr EFL bada nastroje wśród 600 firm MŚP z sektora HoReCa. Wynik głównego indeksu w II kwartale 2025 roku wyniósł 50,6 pkt, utrzymując się na stabilnym, wysokim poziomie.



Komentarze zamieszczane przez użytkowników wyrażają ich własne poglądy. Wydawca portalu e-hotelarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Komentarze nie stanowią materiału prasowego w rozumieniu ustawy – Prawo prasowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *