W hotelu InterContinental Warszawa rozpoczęły się prace nad nową koncepcją gastronomiczną, która obejmie przebudowę lobby oraz pierwszego piętra obiektu. W centrum metamorfozy przestrzeni gastronomicznej znajduje się nowa koncepcja restauracji i baru, która zastąpi m.in. funkcjonującą od 2010 r. restaurację Platter by Okrasa.

Za opracowanie koncepcji odpowiada londyńska agencja kreatywna Gorgeus Group, specjalizująca się w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań dla branży hospitality na świecie, a za projekt architektoniczny Goddard Littlefair, wielokrotnie nagradzane studio projektowe specjalizujące się w luksusowych wnętrzach. Projekt realizowany będzie w dwóch etapach. W pierwszym powstanie nowy bar – zaprojektowany jako dynamiczne, całodzienne centrum spotkań. Drugi etap – zaplanowany na lato – obejmie kompleksowy remont pierwszego piętra o powierzchni 563 m kw. Powstanie tu nowa, autorska restauracja i przestrzeń private dining, z otwartą kuchnią i barem. Zakończenie pierwszego etapu inwestycji planowane jest na czerwiec 2025 r., a drugiego i otwarcie restauracji na jesień. Nowy koncept ma stworzyć też nowy punkt kulturalno-gastronomiczny na mapie Warszawy. Jak opisuje hotel:
„Miejsce stworzone z myślą o lokalnej społeczności, podróżujących biznesowo i miłośnikach dobrej kuchni. Innowacyjna formuła oparta jest na idei otwartości i autentyczności. Przestrzeń będzie inspirowana pulsującym rytmem współczesnej Warszawy – jej energią, różnorodnością. Do współpracy zaproszono lokalnych artystów i twórców, którzy nadadzą przestrzeni głębi kulturowej i oryginalności”.
– Warszawa staje się miastem coraz bardziej związanym z naturą, otwartym i świadomym. Nasza nowa koncepcja kulinarna będzie odzwierciedlać te wartości. Chcemy stworzyć miejsce, które stanie się kulinarnym punktem odniesienia na mapie miasta – dostępna i stylowa restauracja z widokiem, serwująca nowoczesne, inspirujące dania – mówi Britta Kutz, area general manager InterContinental Warsaw. Nowa restauracja powstaje we współpracy z Karolem Okrasą – wieloletnim partnerem InterContinental Warszawa, który prowadził w niej przez 15 lat restaurację Platter by Okrasa. Sezonowe menu w nowoczesny sposób nawiązywać ma, jak informuje hotel, do warszawskich tradycji kulinarnych, „łącząc regionalne składniki i zapomniane smaki z globalnymi inspiracjami i nowoczesnymi technikami. Dania będą podane w swobodnej, nowoczesnej formie, a każde z nich opowie historię – zakorzenioną w tradycji, ale przedstawioną z odświeżającym, cji, z odpowiednim zespołem – mówi Dariusz Gul, technical & construction director Northern Europe w Essendi (dawny AccorInvest). Jak podkreśla Krzysztof Rek, dyrektor generalny hotelu, „modernizacja Mercure Warszawa Centrum to nie tylko odświeżenie wnętrz, ale przede wszystkim inwestycja w komfort naszych gości oraz zrównoważoną przyszłość hotelarstwa”.
– Tworzymy przestrzeń, która zgodnie z przesłaniem Mercure harmonijnie łączy nowoczesny design z lokalnym charakterem Warszawy, a jednocześnie odpowiada na rosnące potrzeby ekologiczne i społeczne. Chcemy, aby każdy pobyt w naszym hotelu był wyjątkowym doświadczeniem, które inspiruje i pozostaje w pamięci na długo – deklaruje Krzysztof Rek. Rozwiązania oparte na ekologii i zrównoważony rozwój wpisują się w strategię ESG Essendi, której celem jest m.in. redukcja emisji gazów cieplarnianych o 50 proc. do 2030 r., 100 proc. hoteli z certyfikatem Green Key oraz 80 proc. z certyfikatem BREEAM In-Use do 2026 r. W codziennej działalności hotel konsekwentnie dąży do redukcji tworzyw sztucznych, a w restauracji stawia na lokalne zaopatrzenie, sezonowe menu i zioła z własnego hotelowego tarasu. Dzięki partnerstwu z Too Good To Go i Foodsi hotel przeciwdziała marnowaniu żywności. Zaangażowanie Mercure Warszawa Centrum wykracza poza ekologię – personel regularnie przechodzi szkolenia z zakresu prewencji i ochrony dzieci przed wykorzystywaniem, co podkreśla społecznie odpowiedzialny charakter marki. Hotel angażuje się również w działalność społeczną, wspierając organizacje charytatywne, niosąc pomoc osobom starszym, chorym dzieciom oraz dbając o ochronę zwierząt.
Dodaj komentarz