Przewodnik MICHELIN, najważniejsza, najbardziej prestiżowa selekcja gastronomiczna na świecie, ogłosił listę polskich rekomendacji w 2025 roku. W obecnej edycji inspektorzy ocenili restauracje z Warszawy, Krakowa, Poznania, Trójmiasta i, po raz pierwszy, Wrocławia. W sumie wyróżnili 108 lokali, w tym 7 gwiazdkami, 21 Bib Gourmand i jedną Zieloną Gwiazdką.

Przewodnik MICHELIN, wydawany od ponad 120 lat, to globalny wyznacznik standardów gastronomicznych. Dla szefów kuchni i restauratorów wyróżnienie w tej publikacji to certyfikat przynależności do gastronomicznej elity i szansa na dodatkowych gości, a dla miłośników kuchni gwarancja najwyższej jakości kuchni.
Najlepsze restauracje i nowe wyróżnienia
Krakowska Bottiglieria 1881 utrzymuje dwie gwiazdki i po raz trzeci z rzędu pozostaje najlepiej ocenianą restauracją w kraju. Swoje pozycje utrzymują także Arco by Paco Pérez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu oraz stołeczne NUTA i Rozbrat 20. Nowym członkiem tego grona została warszawska hub.praga – autorski koncept Iwańskiego, oparty na technicznej precyzji, intensywnej kuchni i silnym osadzeniu w składnikach lokalnych.
W tym roku po raz pierwszy inspektorzy przewodnika zawitali także do Wrocławia. Od razu trzy lokale z tego miasta (BABA, IDA kuchnia i wino oraz Tarasowa) otrzymują wyróżnienie Bib Gourmand, za doskonałą kuchnię w przystępnej cenie. Wyróżnienie to otrzymały po raz pierwszy także: NOAH z Krakowa, Stary Niedźwiedź z Zakopanego, Posto z Poznania i Wyraj z Warszawy. W sumie w Polsce działa już 21 restauracji z Bib Gourmand – najwięcej w historii.
Zielona Gwiazdka i Nagrody Specjalne
Gdański Eliksir po raz drugi z rzędu utrzymuje Zieloną Gwiazdkę za zrównoważone podejście do gastronomii. Specjalne wyróżnienia MICHELIN trafiły m.in. do Sztuczki z Gdańska (Otwarcie Roku), Beaty Śniechowskiej z BABA & Młoda Polska (Obsługa), Adriany Wójcikowskiej z Vamos! w Krakowie (Młody Szef Kuchni) i duetu Jana Winiarskiego oraz Aleksandry Harabasz z warszawskich Dyletantów (Sommelierzy).
Inspektorzy skupili się na restauracjach z Warszawy, Krakowa, Poznania, Trójmiasta i Wrocławia, ale na liście rekomendowanych znalazły się również pojedyncze lokale spoza tych miast, wyróżnione za wybitną jakość.
Pełna lista wyróżnionych w Przewodniku MICHELIN Polska 2025
Restauracje z dwiema gwiazdkami MICHELIN:
- Bottiglieria 1881 (Kraków)
Restauracje z jedną gwiazdką MICHELIN:
- hub.praga (Warszawa, nowość 2025)
- NUTA (Warszawa)
- Rozbrat 20 (Warszawa)
- Arco by Paco Pérez (Gdańsk)
- Muga (Poznań)
- Giewont (Kościelisko)
Restauracja z Zieloną Gwiazdką MICHELIN:
- Eliksir (Gdańsk)
Restauracje z nowym wyróżnieniem Bib Gourmand:
- BABA (Wrocław)
- IDA kuchnia i wino (Wrocław)
- Tarasowa (Wrocław)
- NOAH (Kraków)
- Stary Niedźwiedź (Zakopane)
- Posto (Poznań)
- Wyraj (Warszawa)
Restauracje z utrzymanym Bib Gourmand:
- Hewelke (Gdańsk)
- Treinta y Tres (Gdańsk)
- 1911 Restaurant (Sopot)
- Vinissimo (Sopot)
- Folga (Kraków)
- MOLÁM (Kraków)
- Fromażeria (Poznań)
- SPOT. (Poznań)
- TU.REStAURANT (Poznań)
- Ceviche Bar (Warszawa)
- Kieliszki na Próżnej (Warszawa)
- Koneser Grill (Warszawa)
- kontakt (Warszawa)
- Le Braci (Warszawa)
PEŁNA LISTA WYRÓŻNIONYCH RESTAURACJI W ROKU 2025:
WARSZAWA
- alewino (€€) – kuchnia tradycyjna
- Bez Gwiazdek (€€€) – kuchnia nowoczesna
- Butchery & Wine (€€) – mięsa i grill
- Ceviche Bar (€€) – kuchnia południowoamerykańska | Bib Gourmand
- Dyletanci (€€€) – kuchnia nowoczesna
- Epoka (€€€€) – kuchnia innowacyjna
- Europejski Grill (€€€) – kuchnia nowoczesna
- hub.praga (€€€€) – kuchnia nowoczesna | 1★
- Kieliszki na Próżnej (€€) – kuchnia nowoczesna | Bib Gourmand
- kontakt (€) – kuchnia śródziemnomorska | Bib Gourmand
- Koneser Grill (€€) – mięsa i grill | Bib Gourmand
- La Luce (€€) – kuchnia włoska
- Le Braci (€€) – kuchnia włoska | Bib Gourmand
- Muzealna (€) – kuchnia tradycyjna
- NUTA (€€€€) – kuchnia kreatywna | 1★
- Noriko Omakase (€€€€) – kuchnia japońska
- Rozbrat 20 (€€€€) – kuchnia nowoczesna | 1★
- Rusiko (€€) – kuchnia tradycyjna
- The Farm (€€) – kuchnia nowoczesna
- Tuna (€€€) – owoce morza
- Wyraj (€€) – kuchnia tradycyjna | Bib Gourmand
- Źródło (€€) – kuchnia tradycyjna
KRAKÓW
- Amarylis (€€€) – kuchnia nowoczesna
- Artesse (€€€€) – kuchnia kreatywna
- Bottiglieria 1881 (€€€€) – kuchnia kreatywna | 2★★
- Bufet KRK (€€) – kuchnia nowoczesna
- Copernicus (€€€) – kuchnia nowoczesna
- Farina (€€) – owoce morza
- Filipa 18 (€€) – kuchnia nowoczesna
- Fiorentina (€€€) – kuchnia kreatywna
- Folga (€€) – kuchnia nowoczesna | Bib Gourmand
- Hana Sushi (€€) – kuchnia japońska
- Karakter (€) – kuchnia nowoczesna
- Kogel Mogel (€€) – kuchnia tradycyjna
- Kropka. (€€) – kuchnia nowoczesna
- Mazi (€) – kuchnia śródziemnomorska
- MOLÁM (€) – kuchnia tajska | Bib Gourmand
- Nami Beef and Reef (€€€) – kuchnia japońska
- NOAH (€) – kuchnia izraelska | Bib Gourmand
- NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak (€€€) – kuchnia nowoczesna
- Pod Nosem (€€) – kuchnia tradycyjna
- Pod Różą (€€€) – kuchnia nowoczesna
- Vamos! (€€) – kuchnia śródziemnomorska
- Euskadi (€) – kuchnia baskijska
POZNAŃ
- A nóż widelec (€€) – kuchnia nowoczesna
- Cucina (€€) – kuchnia śródziemnomorska
- Delicja (€€) – kuchnia tradycyjna
- Fromażeria (€€) – kuchnia europejska | Bib Gourmand
- Marino Bistrot (€€) – kuchnia włoska
- Muga (€€€€) – kuchnia nowoczesna | 1★
- NOOKS (€€) – mięsa i grill
- PASODOBRE (€) – kuchnia hiszpańska
- Papavero (€€) – kuchnia śródziemnomorska
- Port Sołacz (€€) – kuchnia nowoczesna
- Posto (€) – kuchnia europejska | Bib Gourmand
- SPOT. (€) – kuchnia nowoczesna | Bib Gourmand
- The Time (€€) – kuchnia nowoczesna
- TU.REStAURANT (€€) – kuchnia nowoczesna | Bib Gourmand
- Zen On (€) – ramen
TRÓJMIASTO
Gdańsk
- Arco by Paco Pérez (€€€€) – kuchnia hiszpańska | 1★
- Eliksir (€€) – kuchnia nowoczesna
- Fino (€€€) – kuchnia nowoczesna
- Hewelke (€) – kuchnia nowoczesna | Bib Gourmand
- Mercato (€€€) – kuchnia nowoczesna
- Niesztuka (€€) – kuchnia nowoczesna
- Piwna47 (€€) – kuchnia polska
- Ritz (€€€) – kuchnia nowoczesna
- Sztuczka (€€) – kuchnia nowoczesna
- Treinta y Tres (€€) – kuchnia hiszpańska | Bib Gourmand
- True (€€) – mięsa i grill
- Tygle (€€) – kuchnia tradycyjna
Sopot
- 1911 Restaurant (€€) – kuchnia nowoczesna | Bib Gourmand
- Café Xander (€€) – kuchnia międzynarodowa
- Fisherman (€€€) – owoce morza
- L’Entre Villes (€€€) – kuchnia tradycyjna
- Petit Paris (€€) – kuchnia francuska
- Vinissimo (€€) – kuchnia nowoczesna | Bib Gourmand
Gdynia
- Butchery & Wine (€€) – mięsa i grill
- Oberża 86 (€) – kuchnia sezonowa
WROCŁAW
- Acquario (€€) – kuchnia nowoczesna
- BABA (€€) – kuchnia nowoczesna | Bib Gourmand
- CAMPO Modern Grill (€€€) – mięsa i grill
- dinette (€€) – kuchnia nowoczesna
- Gustaw (€€) – kuchnia nowoczesna
- IDA kuchnia i wino (€) – kuchnia regionalna | Bib Gourmand
- Korill180 (€€€) – kuchnia koreańska
- La Maddalena (€€) – kuchnia nowoczesna
- Lwia Brama² (€€) – kuchnia tradycyjna
- Martim (€€) – kuchnia portugalska
- Mercado Tapas Bistro (€) – kuchnia hiszpańska
- Między Mostami (€€) – kuchnia nowoczesna
- Młoda Polska (€€) – kuchnia nowoczesna
- Monopol (€€) – kuchnia nowoczesna
- Most (€€€) – kuchnia nowoczesna
- Nafta Neo Bistro (€€) – kuchnia współczesna
- Przystań & Marina (€€) – kuchnia śródziemnomorska
- Tarasowa (€€) – kuchnia śródziemnomorska | Bib Gourmand
- Warsztat - Food & Garden (€) – kuchnia tradycyjna
- Wierzbowa 15 (€€€) – kuchnia nowoczesna
- Wrocławska (€) – kuchnia regionalna
- dinette (€€) – kuchnia nowoczesna
POZOSTAŁE
- Giewont (€€€) – kuchnia nowoczesna | 1★ (Kościelisko)
- Luneta & Lorneta Bistro Club (€€) – kuchnia tradycyjna (Ciekocinko)
- Nare Sushi (€€) – kuchnia japońska (Skórzewo)
- Restauracja Solmarina (€€) – kuchnia polska (Wiślinka)
- Stary Niedźwiedź (€€) – kuchnia nowoczesna | Bib Gourmand (Zakopane)
Gratulacje dla wyróżnionych.