Z okazji zbliżającego się Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina zespół cukierni warszawskiego hotelu Bristol stworzył kompozycję inspirowaną życiem i twórczością Chopina – nowy deser Wiśniowy Nocturne serwowany w Café Bristol.

Inspiracją dla mistrzów cukiernictwa z Bristolu stała się niezwykła wrażliwość Fryderyka Chopina oraz jego umiejętność tworzenia muzyki, która wciąż porusza i pozostaje uniwersalna mimo upływu czasu. Zespół cukierni postanowił oddać tę wielowymiarowość w formie deseru, konstruując go jak muzyczne dzieło – z precyzyjnie dobranymi motywami, które razem układają się w harmonijną całość.
Jak opisuje hotel Bristol: „Na migdałowej kruszonce rozbrzmiewa nuta francuskiej finezji, nawiązująca do paryskiego etapu Chopina. W sercu deseru kryje się wiśniowe cremeux z miodem kampinoskim – delikatne i pełne głębi, niczym wspomnienie mazowieckich krajobrazów oraz natury, która była tak bliska kompozytorowi. Makowy biszkopt stanowi subtelne echo polskiej tradycji, nieodłącznie obecnej w sercu i twórczości. Całość spaja aksamitny mus z ciemnej czekolady, podkreślony przez świeżą wiśnię z żurawiną, pełną emocji i refleksji, jak nokturny Chopina. Kompozycję wieńczy kwiat maku jako ornament wieńczący melancholię melodii kompozytora”.
Autorkami i autorami słodkiej kreacji są cukiernicy hotelu Bristol w Warszawie: Izabella Birek, Grzegorz Walicki i Sebastian Leszczyński. Deser jest dostępny w sprzedaży w Café Bristol od 21 sierpnia do końca października. Konkurs Chopinowski odbędzie się w dniach 2–23 października.
Wiśniowy Nocturne to kulinarna interpretacja emocji ukrytych w nokturnach pianisty. Inspirowany drogą Fryderyka Chopina od rodzinnego Mazowsza po paryskie salony, łączy smaki, które mogły być bliskie sercu kompozytora z elegancją współczesnej sztuki cukierniczej.











Dodaj komentarz