Jeden z najbardziej aktualnych i społecznie istotnych paneli dnia. Dyskusja prowadzona przez Michała Giersza dotyczyła przyszłości zatrudnienia w hotelarstwie. Wzięli w niej udział Matias Glusman (ekspert HoReCa), Marcin Górzyński (Aquila Group/Refindii), Karolina Sawicka (PHH) i Bartłomiej Szmajdziński (Essendi).

Panel poświęcony wyzwaniom rynku pracy w branży hotelarskiej skupił się na strategiach pozyskiwania i utrzymywania personelu w warunkach rosnących kosztów pracy i deficytu kadr. Uczestnicy rozmawiali o budowie wielokulturowych zespołów, szkoleniach adaptacyjnych oraz o tym, jak sztuczna inteligencja może wspierać pracowników bez obniżania jakości obsługi. Podkreślano, że nawet najlepsze technologie nie rozwiążą problemów kadrowych, jeśli hotele nie zbudują kultury organizacyjnej opartej na lojalności, poczuciu przynależności i sensu pracy.
Karolina Sawicka (PHH) przypomniała, że branża hotelarska od lat zmaga się z trudnościami w rekrutacji i utrzymaniu pracowników. Z kolei Bartłomiej Szmajdziński (Essendi) zauważył, że na rynek pracy weszło pokolenie, które w czasie pandemii uczyło się i pracowało zdalnie, a dziś często nie wyobraża sobie innego modelu. – W hotelarstwie nie da się jednak pracować zdalnie, a sama praca bywa wymagająca fizycznie. Na szczęście wciąż ma swoje atuty – elastyczność, różnorodność zadań i wciąż obecny, choć słabszy niż kiedyś, urok podróży i kontaktu z ciekawymi ludźmi – mówił.
Marcin Górzyński (Aquila Group/Refindii) stwierdził, że w ciągu najbliższej dekady w hotelach pojawią się humanoidalne roboty, które w znacznym stopniu zastąpią brakujących pracowników.
Z nieco innej perspektywy spojrzał na temat Matias Glusman (ekspert HoReCa), który podkreślił, że kluczowe pytanie nie brzmi „czy technologia zastąpi człowieka”, ale „jak może mu pomóc”. – W branży HoReCa kontakt z gościem jest nie do zastąpienia. Technologia powinna wspierać obsługę, przyspieszać procesy, ale nie może eliminować relacji – wyjaśnił.
Karolina Sawicka zwróciła uwagę, że przyszłość należy do zrównoważonego połączenia technologii i ludzkich kompetencji. – W nowych rozwiązaniach znajdą się miejsca dla osób introwertycznych, które wolą korzystać z aplikacji, ale też dla tych, którzy potrzebują kontaktu z drugim człowiekiem – mówiła.
Podsumowując, Marcin Górzyński zaznaczył, że technologia stanie się przewagą konkurencyjną – ci, którzy ją wprowadzą, pójdą do przodu. – Pytanie, czy goście będą chcieli to zaakceptować – pozostaje otwarte. Najważniejsze jednak, by wszystkie rozwiązania technologiczne były projektowane z myślą o człowieku i dla człowieka – dodał.











Dodaj komentarz