Jak jest w Polsce, jak jest w Tunezji

Właśnie skończyłem osiem godzin stażu w barze hotelowym na Djerbie. Siedzę w pustej sali dyskotekowej hotelu i myślę, od czego zacząć tekst, w którym tak bardzo chciałem wyrazić swoje zdanie.


 

Zacznę ode mnie, nazywam się Przemysław Krok. Uczęszczam do Technikum Hotelarskiego nr 17 w Zabrzu. Mam 18 lat i rozpocząłem naukę w III klasie. Gdy miałem 15 lat siostra w weekendy jeździła do Katowic na studia hotelarsko-turystyczne, a wracając miała ze sobą notatki i książki, które bardzo mnie zainteresowały. Fotografie lobby hotelowych, dziwne i niezrozumiale słowa branżowe, które brzmiały dla mnie tajemniczo. Wtedy właśnie zaraziłem się, bakcylem hotelarskim. Już w gimnazjum wiedziałem, że chcę iść w stronę hotelarstwa. Po technikum chcę zdawać na studia hotelarskie w Warszawie lub w Krakowie. Do tego czasu chcę odbyć jak najwięcej staży i praktyk w dobrych hotelach na świecie. W ferie 2012 roku chciałbym, aby był to Puro Wrocław, a w wakacje zamierzam odbyć staż w którymś z Marriottów, albo w USA, albo w Holandii. Każdego roku uczestniczę w ITB Berlin, te targi są dla mnie jak urodziny, na które wyczekuję jak dziecko. Prenumeruję oczywiście HOTELARZA. Kiedy przychodzi do domu rodzina wie, że w tym dniu jestem niedostępny, gdyż muszę pochłonąć magazyn, co do literki.

 

Jak szkoły hotelarskie przygotowują do pracy w hotelu? Jak hotele traktują praktykantów? W dyskusji na łamach HOTELARZA poświęconej ważnemu dla całej branży tematowi: „Praktykant w hotelu” dotychczas ukazały się następujące głosy.

 

LIPIEC

„Praktykanci – zło konieczne, czy nie wykorzystany potencjał”. Marcin
Szakoła, dyrektor hotelu Campanile w Poznaniu.

 

SIERPIEŃ

„Z doświadczeń hotelarza i wykładowcy”. Robert Węglarz, dyrektor hotelu Malinowy Zdrój w Solcu Zdroju.
„Przymus Zaliczenia”. Magdalena Mucha, dyrektor hotelu Hilton w Gdańsku.
„Najlepiej schować ich na zapleczu?” Przemysław Swacha, dyrektor hoteli Best Western Premiere i Express by Holiday Inn w Krakowie.

 

WRZESIEŃ

„Kształcenie kadry dla sektora HoReCa”. Piotr Dominik, kierownik Zakładu
Hotelarstwa i Gastronomii w Almamer Szkoła Wyższa w Warszawie.
„Między teorią a praktyką”. Antoni Kamiński, dyrektor Europejskiej Szkoły
Nowych Technologii i Turystyki w Dębicy.
„Jakie będzie hotelarzy kształcenie, takie będą…” Marek Polakiewicz,
Policealna Szkoła Hotelarstwa COSINUS w Szczecinie
„Głos praktykanta”. Szymon Cyrol

 

Oczywiście w przeglądarce pierwsze strony, które mi się otwierają to e-hotelarz.pl, newsy z życia hotelarskiego potrafię czytać nawet ukradkiem na informatyce:). Za sobą mam kurs rezydenta biur podróży praktyczny i teoretyczny, miesiąc praktyk w housekeepingu oraz tydzień praktyk we włoskim hotelu La Betulla Revento. Moim zdaniem to za mało, gdy skończę staż na Djerbie muszę wrócić do szkoły, ale też do pracy, ponieważ zbieram na kurs Barmana, Baristy, Kelnera i Someliera. Uważam, że taki pakiet doświadczenia jest potrzebny bez względu na miejsce, w którym będę pracował. I oczywiście wzbogaca się CV. Mimo że mam tylko 18 lat mam pomysł na otwarcie hotelu w Zabrzu. Z uzyskanych środków unijnych, można by było odrestaurować stary hotel, który teraz niszczeje i nikt o nim nie pamięta, jedynie na parterze jest w nim siedziba banku ING. Hotel jest wiekowy, wybudowany jeszcze przed wojną z piękną fasadą i tarasem na dachu.

 

Szkoła
[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Przemyslaw Krok

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

2 komentarze do “Jak jest w Polsce, jak jest w Tunezji

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *