Hotel a podatek od nieruchomości

Rozliczenia podatku od nieruchomości nierzadko traktowane są jako niezbędna konieczność, płacony jest on automatycznie, bez uprzedniej weryfikacji możliwości optymalizacyjnych. Tymczasem podatek, ten podobnie jak każdy inny, można zoptymalizować. Maksymalne stawki podatku od nieruchomości określa ustawa, jednak końcowa decyzja co do ich wysokości w ramach ustawowego limitu należy do gmin. Podstawę opodatkowania stanowi pow. użytkowa (budynki), pow. gruntu lub wartość podatkowa budowli.

 

Ogólne zasady opodatkowania

W przypadku nieruchomości hotelowych głównym przedmiotem opodatkowania jest zwykle budynek, ewentualnie grunt – w zależności od wielkości przyhotelowego terenu. Z kolei w zależności od rodzaju prowadzonego hotelu mogą pojawić się różnego rodzaju budowle – od chodników, przez rampy wjazdowe, na parkingi podziemne kończąc. Wprawdzie podstawą opodatkowania w przypadku budynków jest powierzchnia użytkowa, nie jest to jednak powierzchnia wynikająca z operatów szacunkowych, choć w praktyce często stosuje się takie uproszczenie. Tymczasem ustawa o podatkach i opłatach lokalnych posiada własną definicję powierzchni użytkowej, która przykładowo zakłada, że powierzchnię pomieszczeń o wysokości od 1,40 m do 2,20 m zalicza się do pow. użytkowej budynku w 50 proc., a jeśli jest mniejsza niż 1,40 m, powierzchnię tę pomija się. Wykonanie odpowiedniego pomiaru może [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Małgorzata Dankowska, Katarzyna Stec

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *