Staż – najlepszy rok w moim życiu

Do napisania tego tekstu zmotywołały mnie ostatnie publikacje w państwa gazecie dotyczące praktyk w hotelach. Chciałbym podzielić się moimi obserwacjami na temat nauki oraz szkolenia praktycznego w Polsce oraz w Austrii.


Mam 20 lat i jestem uczniem Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego nr 10 w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. W tym roku rozpocząłem naukę w klasie IV, zawód nauczany: technik hotelarstwa. Od października 2010 roku do czerwca 2011 roku, dzięki pomocy mojej szkoły oraz współpracy miast Kraków – Innsbruck, udało mi się odbyć roczny staż w szkole hotelarskiej Villa Blanka w Innsbrucku. W lipcu tego roku podjąłem również pracę w Sheraton Krakow Hotel jako tzw. casual – kelner zatrudniony na umowę-zlecenie. W czasie trwania roku szkolnego pracuję w weekendy. Po szkole planuję studia na kierunku turystycznym lub hotelarskim.

 

Szkoła i praktyka Polsce

W mojej opinii Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 to jedna z niewielu szkół w Krakowie, która dobrze przygotowuje do zawodu hotelarza. Posiada doświadczoną kadrę, zaplecze i liczne kontakty zagraniczne. Organizuje praktyki w wielu hotelach, restaurcjach i biurach turystycznych w Krakowie, praktykę wyjazdową w Mielnie, a także zagraniczne staże w Czechach (Preszów), Niemczech (Norymberga), Francji oraz w Austrii (Innsbruck). Szkoła należy do Klubu Szkół Przodujących. Uczniowie są laureatami licznych konkursów zawodowych, sama szkoła jest organizatorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Wiadomo, że nie każdy uczeń wybiera szkołę hotelarską z powołania oraz że nie każdy po szkole hotelarskiej ma zamiar pracować w branży. Jednak nie zmienia to faktu, że ponad 20 osób (w tym ja) z mojej klasy znalazło zatrudnienie w hotelarstwie lub gastronomii. ZSG nr 1 jest jednak placówką publiczną i tak jak większość szkół w Polsce boryka się z licznymi problemami (w tym finansowymi), tym bardziej podziwiam wkład pracy Pani Dyrektor mgr Barbary Brweczyńskiej i całego grona, aby co roku wysłać w świat jak najlepiej wyszkolonych absolwentów. Praktyki w Krakowie oceniam na ogół dobrze. Pierwszy raz szkolenie pratyczne odbyłem w sierpniu 2008 roku, w Hotelu Sympozjum w Krakowie. Praktyki w tym okresie odbywało jeszcze siedem osób. Plan praktyk w klasie I obejmował pracę w kuchni oraz restauracji i w tych działach spędziłem miesiąc, stude [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Łukasz Olech

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *