Capp… capp…Cappucino

Włosi mówią cappuccio, ponieważ przypomina im kapucyńskie kaptury. Przyrządzane z espresso i spienionego mleka jest rozkoszą dla podniebienia.

Nie ma dobrego cappuccino bez najlepszej kawy i doskonałegokrowiego mleka, dzięki któremu kożuszekna kawie jest delikatniejszy i bardziej puszysty.Cappuccino, jak twierdzą jego smakosze, może byćpite bez cukru, ponieważ samo w sobie ma już słodkąśmietankę. Inni jednak przekonują, że odrobina cukrutylko podkreśli smak tego napoju – za dopuszczalnąilość uznają trzy łyżeczki. Cappuccino doskonale smakujez cynamonem i kakao: składniki te wzbogacają wyrazistysmak napoju. Należy ich jednak używać oszczędnie(szczególnie dotyczy to cynamonu), ze względu na silnyaromat, który może „zakłócić” smak napoju.

Artystyczne cappuccino

Istnieje kilka „chwytów”, które wynoszą cappuccinona wyżyny doskonałości” – twierdzi KubaGwiazdowski w swoim „Poradniku baristy”.Jednym z nich jest „cappuccino artystyczne”, któregonazwa odnosi się do rysunków na jego powierzchni.Od strony tematycznej obowiązujetu zupełna dowolność, zaś od strony technicznejnależy pamiętać o jednej rzeczy: ostateczny efektbędzie zadowalający, kiedy użyjemy do stworzeniatego cappuccino dostatecznie dużo śmietanki.

Artystyczne cappuccino to także różnorodne aranżacjekwiatowe czy też dodanie filiżance wdz [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *