Choroba legionistów – lepiej zapobiegać

Autor: Jolanta Sergot-Kowalska
Wszystkich hotelarzy zaszokował komunikat Sanepidu, informujący o wykryciu bakterii legionella we wrocławskim hotelu. Pytań oczywiście było dużo. Co to jest? Jak bardzo niebezpieczna jest ta bakteria? Ale przede wszystkim czy do rozpoczęcia EURO dyrekcja hotelu, w którym mieszkać miała reprezentacja Czech, poradzi sobie z tym problemem.
Dzisiaj już wiemy, że wszystko dobrze się skończyło. Warto jednak znać sposoby ograniczania ryzyka zakażenia. Legionella to bakteria wywołująca tzw. chorobę legionistów, która identyfikowana jest jako rodzaj zapalenia płuc, zakażenia dolnych dróg oddechowych (wysoka temperatura, bóle mięśni, bóle głowy, biegunka). Jej nazwa pochodzi od wybuchu wielu zakażeń wśród uczestników konwentu Legionu Amerykańskiego w Filadelfii w 1976 roku, który odbywał się w jednym z tamtejszych hoteli. 221 osób z tego grona zostało zainfekowanych bakterią wcześniej nierozpoznaną. Bakteria ta (legionella pneumophila) staje się niebezpieczna podczas wdychania jej, gdy znajdują się w postaci małych kropelek wody zawieszonych w powietrzu. Na szczęście większość ludzi, którzy są narażeni na jej działanie nie zachoruje. Choroba legionistów nie przenosi się również z człowieka na człowieka. Jest ona szeroko rozpowszechniona w przyrodzie, np. w stawach i tam praktycznie nie jest niebezpieczna. Największy problem jest z nią w instalacjach wodnych np. chłodniach kominowych, kondensatorach oparów, instalacji klimatyzatorów oraz urządzeniach SPA. Powstawanie w nich kamienia, osadów i różnych materiałów mineralnych może zapewnić składniki odżywcze i chronić Legionelle. Poniżej garść informacji o niej.
Optymalne warunki rozwoju: woda w temperaturze 20-50 °C
Czynniki sprzyjające występowaniu w instalacjach wodnych:
  • temperatura ciepłej wody poniżej 50 °C
  • temperatura zimnej wody powyżej 20 °C
  • „ślepe” odcinki instalacji wodnej
  • korozja instalacji wodnej
  • występowanie biofilmów
Drogi zakażenia: wdychanie aerozolu wodno-powietrznego
Choroba nie rozprzestrzenia się:
  • przez spożycie skażonej wody
  • z człowieka na człowieka
Źródła potencjalnego zakażenia w hotelu:
  • prysznice
  • urządzenia klimatyzacyjne
  • baseny z hydromasażem i perełkowe
  • nawilżacze, ozdobne fontanny
Zapobieganie:
  • utrzymywanie temperatury zimnej wody powyżej 20 °C
  • podgrzewanie systemy wody ciepłej raz dziennie przez godzinę do 60 °C
  • stosowanie rozwiązań mających na celu zapobieżenie powstawaniu biofilmów (napromieniowanie UV, dozowanie chloru, ultrafiltracja).
Zwalczanie: dezynfekcja termiczna – spłukiwanie systemu ciepłej wody gorącą wodą
[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *