Czy VAT będzie prostszy? O planowanych zmianach przepisów

Choć pora roku sprzyja bardziej wypoczynkowi, w Ministerstwie Finansów i Ministerstwie Gospodarki trwają prace nad projektami zmian przepisów, w tym zmian w ustawie o podatku od towarów i usług. Zgodnie z zamierzeniami projektodawców podatnikowi ma być łatwiej i lżej. Niektóre z proponowanych ułatwień rzeczywiście wydają się sprzyjać podatnikom. Jak będzie w praktyce – zobaczymy. Poniżej przegląd projektowanych zmian w zakresie VAT.

 
Powstanie obowiązku podatkowego (autorzy propozycji: MF, MG)

Ministerstwo Finansów proponuje, by obowiązek podatkowy powstawał co do zasady na koniec miesiąca, w którym nastąpiło wydanie towarów lub wykonanie usługi. Równocześnie propozycja zakłada rezygnację z większości istniejących obecnie wyjątków co do momentu powstania obowiązku podatkowego. Ministerstwo Gospodarki natomiast chciałoby połączyć powstawanie obowiązku podatkowego z faktycznym otrzymaniem zapłaty za sprzedany towar czy wykonaną usługę. Chodziłoby zatem o szersze zastosowanie metody kasowej, dostępnej obecnie jedynie dla tzw. małych podatników.

Termin wystawiania faktur (MF)

Proponowanym przez MF zmianom w zakresie powstania obowiązku podatkowego miałyby towarzyszyć dłuższe terminy na wystawienie faktur – do 7. dnia po końcu miesiąca, w którym wykonano usługę lub sprzedano towar. Dodatkowo za cały miesiąc można by wystawić jedną fakturę zbiorczą.

Faktura uproszczona (MF)

Wystawianie faktury uproszczonej, a więc niezawierającej wszystkich wymaganych dziś elementów, byłoby możliwe dla transakcji o wartości nieprzekraczającej 450 zł lub równowartości 100 euro.

Stawki VAT : lody i dania gotowe droższe (MF)

Obecnie sprzedaż lodów i dań gotowych jako towarów podlega opodatkowaniu stawką 5 proc., a sprzedaż tych produktów w ramach usługi gastronomicznej - 8 proc. Ministerstwo Finansów doszło do wniosku, że rozbieżność w stawkach jest dla wielu podatników źródłem wątpliwości, więc należy stawkę VAT ujednolicić – do 8 proc. niezależnie od formy sprzedaży.

Stawki VAT : kawa latte w górę (MF)

Obecnie stawki 5/8 proc. mają zastosowanie do sprzedaży niegazowanych napojów bezalkoholowych zawierających tłuszcz mlekowy. Pod tak zawiły
[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Małgorzata Dankowska, Anna Beneturska

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *