W Cieleśnicy powstaje butikowy hotel

W miejscowości Cieleśnica (województwo lubelskie), w XIX-wiecznym pałacu powstaje niewielki butikowy hotel. Obiekt ma działać w kategorii czterech gwiazdek. Inwestycja jest na tak zaawansowanym etapie, że w październiku rozpocznie się urządzanie wnętrz.

 

Pałac Cieleśnica ma bogatą historię i burzliwą przeszłość. Jego architektem był Antonio Corazzi (projektant wielu zabytkowych obecnie obiektów w Warszawie). Początkowo posiadłość należała do rodziny Radziwiłów. Po wojnie w pałacu miał swoję siedzibę PGR, zaś po jego upadku obiekt stopniowo popadał w ruinę. W 2009 roku kupiła go prywatna firma, która w chwili obecnej przeprowadza gruntowny remont pałacu jak i otoczającyh go terenów zieleni z zamiarem otworzenia tam ekskluzywnego hotelu ze Spa. Inwestorem jest firma Bialcon.

- Z pierwszej wizyty w Cieleśnicy zapamiętałam dziki, zarośnięty park i budynek pałacu. Zamarzyło mi się, aby ten obiekt przywrócić do życia. Chcę, aby było tu miejsce spokojnego odpoczynku - mówi w rozmowie z portalem Horecanet.pl Barbara Chwesiuk. - Prace są w toku. Pod koniec września prawdopodobnie zostanie oddane już piętro, z końcem października przystąpimy do urządzania wnętrz - opowiada Barbara Chwesiuk. W pałacu udało się odtworzyć częściowo parkiety i marmurowe posadzki. Wnętrza będą utrzymane w stylu art-deco i modernizmu. Uzupełnieniem będą elementy odowłujące do lat przedwojennych - grafiki modeli samolotów z tamtych lat, szkice budynków i maszyn, zaś w jednym z pomieszczeń znajdą się zabytkowe narzedzia architektoniczne. - Meble będą utrzymane w stylu modernizmu i art-deco, choć pozowlimy sobie także na trochę nowoczesności - zapewnia Barbara Chwesiuk, właścicielka firmy Bialcon.

Hotel będzie niewielki, butikowy. Do dyspozycji gości pozostanie 10 pokojów, w tym dwa apartamenty. Do tego część gastronomiczna: restauracja i bar, oraz sala kinowa. - Zamierzamy postawić raczej na kuchnię życzeniową. Nie będzie u nas tradycyjnej karty, ponieważ chcemy, aby wszystkie dania były świerze. Dodatkowo będziemy posiadać własne produkty - przetwory owocowe i warzywne, powidła i nalewki - mówi Barbara Chwesiuk.

Na najniżeszej kondygnacji powstanie część rekreacyjna z łaźnią parową, sauną i gabinetami masażu. - Pierwszych gości zaprosimy w grudniu, oficjalne otwarcie przewidzieliśmy na przełomie maja i czerwca przyszłego roku, wraz z otwarciem nowego sezonu - informuje Barbara Chwesiuk. - Myśleliśmy również, aby uruchomić tu szerszy program szkoleniowy skierowany do lokalnej społeczności. Zamierzamy stworzyć pracownię rękodzielniczą. Wyroby trafiać będą do asortymentu naszej nowej marki Rabarbar.



Komentarze zamieszczane przez użytkowników wyrażają ich własne poglądy. Wydawca portalu e-hotelarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Komentarze nie stanowią materiału prasowego w rozumieniu ustawy – Prawo prasowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *