Dobra kawa to nie tylko kwestia luksusu ale również zdrowia

Kawa i czekolada to jedne z najstarszych napojów świata. Czy kawa którą pijemy jest naprawdę dobra? Aby to sprawdzić musimy trochę zmienić punkt widzenia. Zajmijmy się najpierw jakością kawy. Możemy to ocenić na kilka sposobów. Jeżeli ziarna kawy są jednakowej wielkości to znaczy że są wyselekcjonowane i będą się wypalać równomiernie, możemy uznać że jest to pierwszy sygnał o dobrej jakości. Czy jest to mieszanka ziaren arabica czy też proporcje ziaren arabica i robusta, informacja zawsze znajduje się na opakowaniu. Zazwyczaj ziarna arabiki są dorodne o regularnym kształcie, ziarna robusty często są zdeformowane i różnokształtne . Najlepsze ziarna arabiki rosną tylko powyżej 1000 metrów na poziomem morza i zbierane są tylko z młodych krzewów. Kolejnym ważnym elementem jest kolor ziaren. Jeśli ziarna kawy mają jasnobrązowy kolor, świadczy to o sposobie palenia . Jasnobrązowy kolor oznacza palenie metodą na mokro gdzie uzyskuje się kawę o miększych ziarnach i delikatniejszych, inne są palone na sucho i są ciemne. Wreszcie zapach który potwierdzi nasz prawidłowy wybór.

 

Drugim ważnym elementem dobrej kawy jest „osoba” która tę kawę przyrządza. Chociaż kawa do Europy zawitała już w XVII wieku to możemy stwierdzić że niewiele jest miejsc gdzie można ten trunek wypić przygotowany naprawdę dobrze. Do Polski pierwszą kawę sprowadził Jan III Sobieski, podobno bardzo lubił pić kawę, napój jak na ówczesne czasy ekskluzywny. Statystycznie Polacy zużywają około 2,5 kg kawy na osobę rocznie. Aby przyrządzić dobrą kawę bariści radzą przyrządzać ją zawsze ze świeżo zmielonego ziarna, no i oczywiście „pianka na dwa palce” co w przypadku kawy oznacza cremę na espresso na 2 milimetry... Jak do zrobienia dobrego wina tak i do przygotowania dobrej kawy trzeba dużego doświadczenia i pasji a możliwości przyrządzania napojów z kawy są nieograniczone. Możemy wypić kawę o smaku chilli lub truskawek, zrobić granitę kawową lub nalewkę mocca.

 

Nie zapominajmy również że kawa posiada właściwości odchudzające. Nie jest to napój który zagwarantuje nam szczupłą sylwetkę ale na pewno pomoże w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Dietetycy doradzają aby pić kawę nie słodzoną, bez mleka i innych dodatków. Nie powinniśmy również pić kawy rozpuszczalnej, ta wyjątkowo niszczy wątrobę. Kawa nie dorzuca zbędnych kalorii a kofeina podnosi lekko termogenezę, czyli proces produkcji ciepła przez organizm. Regularne picie kawy wspomaga proces trawienia, w krajach o gorącym klimacie obowiązkowo powinno się wypić espresso po sytym posiłku. Są to rzeczy naturalnie powiązane, mamy na to przykłady w przyrodzie. Wąż po upolowaniu zdobyczy wygrzewa się na słońcu aby podnieść temperaturę ciała i przyspieszyć proces trawienia, my po posiłku wypijamy espresso aby podnieść termogenezę aby szybko wrócić do formy. Co więcej jak komentuje główna autorka pracy Kathryn Wilson z Wydziału Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda , jeśli przyszłe badania potwierdzą obserwacje jej zespołu, picie kawy znajdzie się na liście czynników, które można modyfikować lub kontrolować w celu obniżenia ryzyka agresywnego raka prostaty. Mężczyźni którzy regularnie piją kawę dużo rzadziej chorują na raka prostaty. Badania przeprowadzone wśród niemal 48 tys. mężczyzn z USA potwierdzają bardzo mocne antychorobowe działanie kawy. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda przeanalizowali dane zbierane przez 20 lat z których wynika że mężczyźni którzy pili około sześciu filiżanek kawy dzienne są bardziej odporni a ryzyko zachorowania na tę chorobę jest o 60% niższe niż u osób które kawy nie piło. Twierdzą że jest to zasługa kwasów fenolowych zawartych w kawie. Ponadto potwierdzają że kawa bardzo dobrze wpływa na metabolizm glukozy oraz obniżenie poziomu aktywności biologicznego testosteronu we krwi który działa chorobotwórczo.


Lecznicze działanie tego napoju potwierdza to również medycyna chińska która zalicza kawę do produktów gorących Yang i poleca ją jako środek na poprawę pracy jelit, wzmagający koncentrację i stymulujący ducha. Właściwości medyczne kawy wykorzystują firmy farmaceutyczne które produkują leki i kosmetyki na bazie kawy. Peelingi i maseczki kawowe to jedne z wielu produktów które możemy znaleźć w ofercie renomowanych firm.


Jednym słowem mała czarna jest dobra na wszystko.



Piotr Ledworuch

Amator dobrej kawy


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *