Mała kawa, duża sztuka

Autor: Michał Siwak
ht_2008_11-45.jpgPrzygotowanie właściwego espresso to prawdziwa sztuka. Nawet najlepszy ekspres ciśnieniowy i najdroższa mieszanka kawy na świecie nie jest w stanie zastąpić baristy - osoby, która stanowi jeden z czterech filarów przygotowania idealnego espresso


Codziennie docierają do nas informacje o zawodach, które istnieją tylko dzięki pasji osób je wykonujących. Ostatnio podczas zajęć z jazdy konnej spotkałem kowala. Jest to jedyny kowal na kilka powiatów i tak naprawdę zajęcie to wykonuje tylko dlatego, że kocha konie. Jest samoukiem, a kowalstwo traktuje jako dodatkowe zajęcie. Kiedyś, zanim taka osoba na własną rękę mogła zacząć wykonywanie fachu, musiała oprócz kilkuletniej praktyki u "mistrza" zdać trudny egzamin praktyczny.


Obecnie jest kilka profesji, które, wykorzystując wiedzę z różnych dziedzin, powstają na nowo lub w naszej kulturze są zawodami zupełnie nowymi. Takim przykładem może być barista. Czy jest to już zawód? Myślę, że tak. Ale prawdziwych baristów jest niewielu. Szybki rozwój kawiarni i duży popyt na kawę przyczynił się do tego, że w wielu punktach możemy kupić kawę. Jakość tej kawy jest różna i zależy również od urządzeń (ekspresu, młynka, ekspresu automatycznego, kawiarki) oraz samego baristy.


Jak przygotować idealne espresso, cappuccino, art latte, mokkę itp? Włosi wyznają zasadę opartą na współpracy kilku elementów i określają ją jako 4M. Według tej zasady na jakość espresso mają wpływ następujące elementy: Miscela (mieszanka), Machinacaffe (młynek), Machina (ekspres ciśnieniowy), Mano - czyli indywidualne umiejętności oraz doświadczenie baristy. Mieszanka kawowa: to jej skład decyduje o jakości espresso. Włoska gatunkowa kawa składa się zwykle z 7-13 składników (rodzajów kaw) i to one tworzą symfonię smaków i aromatów.


[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *