Tajska kuchnia w Radisson Blu Hotel Kraków

Radisson Blu hotel Kraków w ramach listopadowego bufetu Surf&Turf serwuje w swojej restauracji najlepsze smakołyki Tajlandii. „Tajemnica tajskiej kuchni tkwi w egzotycznych składnikach, przyprawach i ich zaskakujących kompozycjach. Składanki tajskiej kuchni, a więc jej największy skarb są w naszym kraju jeszcze bardzo mało znane i czasem trudno dostępne – jak jak galanagal, tamaryndowiec, kaffir i inne. O tym jak smakują i co można z nich wyczarować, przekonają się nasi goście podczas listopadowego bufetu Surf&Turf” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel, Kraków. Co składa się na wachlarz składników kuchni tajskiej i czemu zawdzięcza ona swoją niepowtarzalność? To na przykład cukier palmowy (Nam Tan Pueg) o charakterystycznym smaku i konsystencji. Nadal egzotyczny jest u nas galangal (Khaa), który przypomina zabarwiony na jasnoróżowo imbir, a w samku zbliżony jest do ostrego pieprzu. Ciekawostką może być zielonkawy bakłażan tajski (Ma Kheua Pror) o wielkości cytryny oraz aromatyczne liście limonki kaffir o grubej, ciemnozielonej skórce. Trzeba zwrócić uwagę na używane w tajskiej kuchni kwiaty bananowca, papaję, słodką bazylię, długą fasolkę (Tua Fak Yao) oraz trawę cytrynową (Ta Krai) o ostrym lecz przyjemnym aromacie i korzeniu w kształcie cebulki. Coraz bardziej dostępny jest nad Wisłą wartościowy i aromatyczny ryż jaśminowy (Khao Hom Mali), sos ostrygowy, czy sos sojowy. W Tajlandii często używa się tofu (Tao Hu). To delikatnego sera sporządzonego z ziaren soi, u nas popularny składnik dań wegetariańskich. Zielona i czerwona pasta curry oraz pasta z tamaryndowca (Nam Ma Kham Piak) nie są u nas często spotykane ale można kupić je gotowe w sklepach z egzotyczną żywnością. Wśród składników tajskiej kuchni koniecznie należy zwrócić uwagę na cienki biały makaron ryżowy (Kuai Tiaw Sen Lek), lekko kleisty, wykonany z mąki z ziaren ryżu. Z palety takich składników przyprawionych bajecznymi ziołami kucharz może przygotować potrawy, które na długo pozostaną w pamięci. Podsmażany tajski makaron z krewetkami, ciasteczka rybne, kurczak na ostro w zupie kokosowej, wołowina w zielonym curry to tylko niektóre z nich.

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *