HOTELOWE PODATKI – Nieodpłatne przekazanie żywności bez VAT

Autor: Anna Szczepaniec, Beata Poźniak
1 października weszły w życie zmiany dotyczące nieodpłatnego przekazywania produktów spożywczych na rzecz organizacji pożytku publicznego. Do tej pory tylko producenci żywności mogli korzystać ze zwolnienia takich czynności z VAT. Inni, w tym hotelarze prowadzący działalność gastronomiczną, którzy chcieli bezpłatnie oddać produkty na cele charytatywne, musieli rozliczać VAT. Nowe przepisy (zawarte w nowelizacji ustawy o VAT z 26 lipca 2013, Dz. U. z 2013 r., poz. 1027) to nie tylko rozszerzenie kręgu podmiotów, które mogą przekazywać żywność bez konieczności naliczania VAT-u, ale także przeniesienie istotnej części obowiązków dokumentacyjnych oraz ryzyka podatkowego z dostawcy produktów żywnościowych na ich odbiorcę. Do tej pory, ze względu na dodatkowe obciążenia VAT, niewykorzystaną żywność w wielu przypadkach korzystniej finansowo było oddać do utylizacji niż przekazać na cele charytatywne. Nowe przepisy mają tę sytuację zmienić. Z punktu widzenia przedsiębiorcy przekazanie żywności na cele charytatywne to nie tylko dobry uczynek, ale także możliwość ograniczenia kosztów (w szczególności kosztów utylizacji przeterminowanej żywności).   Kto może przekazać żywność bez VAT … Do dnia wejścia w życie nowych przepisów jedynymi podmiotami uprawnionymi do skorzystania ze zwolnienia z tytułu nieodpłatnie przekazanej żywności byli jej producenci. W nowych przepisach takie zastrzeżenie już się nie pojawia, ze zwolnienia mogą zatem korzystać także inni przekazujący, o ile spełnione zostały pozostałe warunki przewidziane przez ustawodawcę, w szczególności w odniesieniu do: • statusu podmiotu otrzymującego – tylko organizacje pożytku publicznego (OPP) oraz • przeznaczenia przekazywanej żywności – tylko przekazania z przeznaczeniem wyłącznie na cele działalności charytatywnej prowadzonej przez OPP. Od października 2013 r. nie ma zatem formalnych przeszkód, aby podmiotami przekazującymi żywność bez konieczności naliczania VAT-u byli, obok producentów, także dystrybutorzy żywności, tacy jak sieci supermarketów, właściciele sklepów detalicznych, importerzy czy hotelarze, restauratorzy i firmy cateringowe.   …i komu Zmiany nie dotyczą natomiast wymogów względem podmiotów, którym żywność jest przekazywana. Zwolnienie można zastosować tylko wtedy, gdy produkty spożywcze przekazywane są na rzecz organizacj [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *