Pierwszy Park Inn

ht_2009_04-19.jpg2 kwietnia zainaugurował swoją działalność pierwszy w Polsce hotel sieci Park Inn, należącej do grupy Rezidor, która posiada w swym portfolio m.in. markę Radisson. Obiekt zlokalizowany jest w centrum miasta w sąsiedztwie planowanego Centrum Kongresowego, w bliskiej odległości od Wawelu i Kazimierza. - Krakowski Park Inn będzie żył z gości biznesowych i konferencyjnych, osób jeżdżących w ramach podróży służbowych, a także z turystów przyjeżdżających do Krakowa na weekend czy wakacje, i pomieszamy to wszystko tak, żeby osiągnąć jak najwyższe obłożenie i jak największe przychody - mówi HOTELARZOWI Maciej Głownia, dyrektor generalny Park Inn Kraków.

Krakowski Park Inn wyróżnia się oryginalną fasadą i bryłą budynku, której autorem jest słynny architekt Jurgen Meyer oraz krakowska pracownia architektoniczna Ovotz Design Lab. należąca do GD&K Consulting. Niedawno prestiżowy magazyn "Wallpaper" nazwał projekt "nową ikoną polskiej architektury". Internauci na forach są mniej entuzjastyczni: "z daleka wygląda jak stary PRL-owki hotel-kloc, z bliska też średni", "rozbieżność między wizualizacją a rzeczywistością jest znaczna, niestety na korzyść wizualizacji". Krakowski Park Inn dysponuje 152 pokojami, w tym ośmioma apartamentami. Ponad połowa pokoi ma widok na Wawel i Wisłę. Dwa pokoje zostały przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych.


W sześciokondygnacyjnym budynku cztery piętra przeznaczono na pokoje. Na pierwszym piętrze ulokowano centrum konferencyjne. Sale o łącznej powierzchni 1000 mkw. mogą pomieścić 600 osób. Do dyspozycji klientów jest również Sala Balowa o powierzchni blisko
350 mkw. W hotelu znajdują się też sala fitness, sauna i podziemny parking na 71 miejsc. Cennik hotelu jest elastyczny. Wynajęcie standardowego pokoju jednoosobowego w kwietniu kosztuje 70 euro, w lipcu - 125, a w paździeniku 140. Wraz z hotelem Park Inn zadebiutowała też pierwsza w Polsce restauracja RBG Bar&Grill, mogąca pomieścić 120 osób. Szefem kuchni jest Arkadiusz Śmietanko, wcześniej zastępca szefa kuchni krakowskiego Radissona, związany z Grupą Rezidor od 1995 r.

W menu znajduje się m.in. szeroki wybór burgerów, mięs grillowanych i sałatek. Właścicielem i koordynatorem całości projektu jest austriacki developer UBM Realittenentwicklung AG wspólnie z krakowską firmą GD&K Consulting zajmującą się obsługą inwestycji budowlanych. Obecnie sieć Park Inn to ponad 22 tys. pokoi w 120 hotelach czynnych lub w budowie, działających w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *