Koszty działania hotelu: bezpośrednie, niepodzielne i stałe

Przy omawianiu struktury sprawozdania operacyjnego według USALI zostały określone trzy główne grupy kosztów, na których pokrycie muszą zostać wygenerowane przychody w grupie departamentów zysków, aby w działalności hotelowej pojawił się dochód operacyjny. Są to koszty bezpośrednie w departamentach zysków, koszty niepodzielne w departamentach kosztów oraz koszty stałe nie podlegające alokacji w departamentach. Standardy branżowe jednoznacznie definiują rodzaje kosztów, które zaliczane są do wymienionych grup.

Podobnie jak wcześniej dla przychodów, które zostały omówione w poprzednim wydaniu „Hotelarza”, uwagi dotyczące kosztów bezpośrednich będą się odnosiły głównie do tych generowanych w departamentach pokoje i gastronomia.

Koszty bezpośrednie pokoi

Główny rodzaj kosztów w pierwszym z nich stanowią koszty wynagrodzeń i ich pochodnych oraz koszty pozostałe. Na koszty wynagrodzeń składają się nie tylko te dotyczące podstawowego czasu pracy, ale również koszty nadgodzin, umów zleceń i o dzieło czy leasingu pracowniczego. Koszty pracy pracownika poza departamentem, do którego jest organizacyjnie przypisany, są alokowane w departamencie, na którego rzecz świadczył swoje usługi. Wszelkie koszty „pochodne” związane z wynagrodzeniami (podatki, ubezpieczenia społeczne) są odnotowywane w osobnej podgrupie kosztów tej kategorii. Do takiej podgrupy oddziela się również wszelkie koszty nie związane z działaniami pracowniczymi, jak wynagrodzenia chorobowe, urlopowe, premie i inne. Zabieg taki ma umożliwić ocenę pracowniczej rentowności operacyjnej departamentu w odniesieniu do realnie wykonywanej pracy przez pracowników, a równocześnie planować i optymalizować poziom i charakter zatrudnienia pracowników.

Wszelkie inne koszty bezpośrednie departamentu pokoje rejestrowane są w grupie kosztów pozostałych, m.in.
– związane z nieodpłatnym udostępnieniem radia, telewizji i telefonii,
– prowizje i rabaty dla pośredników w przypadku gdy są one ewidencjonowane na podstawie dokumentów księgowych,
– opłat franczyzowych w części dotyczącej departamentu pokoje – opłaty na rzecz korporacyjnych i sieciowych systemów rezerwacyjnych,
– koszty relokacji gości do innych hoteli, transportu hotelowego.

Koszty bezpośrednie gastronomii

W przypadku departamentu gastronomia, do w [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Marek Pająk, Cezary Sarnecki

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *