25 Marca odbyła się impreza DESIGNED AROUND YOU

25 Marca odbyła się impreza DESIGNED AROUND YOU uświetniająca oficjalne przedstawienie najnowszego produktu Manitowoc Foodservice - Convotherm 4 - innowacyjny design w parze z funkcjonalnością Piece konwekcyjno-parowe zrewolucjonizowały codzienność w profesjonalnej kuchni. Teraz rynek podbija nowa generacja produktów: Convotherm 4. Innowacyjna seria urządzeń charakteryzuje się doskonałymi wynikami pieczenia, niewielkimi wartościami zużycia i funkcjonalnym designem. Nowości opierają się na szczegółowych badaniach i prowadzonych na całym świecie intensywnych rozmowach z użytkownikami. Dotychczas projektowanie i urządzanie kuchni wielko powierzchniowych musiało przebiegać zgodnie z regułami produkcji i logistyki. W rodzinie produktów Convotherm 4 dodano aspekt estetyczny - design. „Dla tworzenia profesjonalnych kuchni to nowy wymiar jakości pod hasłem: kształt podąża za funkcją”, objaśnia Dr. Martin Behle, General Manager marek Convotherm i Merrychef. W centrum uwagi znajduje się: - optymalna jakość pieczenia - wyraźna estetyka - przyjazny serwis - intuicyjna obsługa - dwie koncepcje obsługi: stopień automatyzacji procesów lub maksymalny indywidualizm - bezpieczeństwo dzięki zastosowaniu w pełni zautomatyzowanych systemów mycia ConvoClean+ oraz ConvoClean - wysoka efektywność energetyczna oraz minimalne zużycie wody - zrównoważona polityka energetyczna ( już podczas procesu produkcji). „Wyrazistość projektu już na pierwszy rzut oka pozwala stwierdzić, że w Convotherm 4 w jedną całość łączą się: najnowocześniejsza technologia, prosta obsługa i higiena”, wyjaśnia Saskia Smeets, Dyrektor działu Field Marketing marek Convotherm i Merrychef. Nowy design sprawia, że Convotherm 4 idealnie sprawdza się w strefie front cooking. Design jest konsekwentny dla całej serii pieców konwekcyjno-parowych Convotherm 4, złożonej z siedmiu dużych urządzeń, z których każde występuje w ośmiu podstawowych wersjach. 56 modeli (we wszystkich klasach produktu) charakteryzuje się jednolitą infrastrukturą z intuicyjnym interfejsem obsługi włącznie. W praktyce użytkownicy mogą dzięki temu, niezależnie od zastosowanego urządzenia, stosować jednolite, logiczne zasady. Dwie różne koncepcje obsługi: 1. easyTouch dla zautomatyzowanych procesów. Do sterowania Convotherm 4 easyTouch wykorzystywany jest pełnopowierzchniowy ekran dotykowy 9” z konfigurowanym interfejsem obsługi. Do koncepcji easyTouch należą: • Advanced Closed System+ (ACS+) • System czyszczenia ConvoClean+ • Interfejs ethernetowy 2. easyDial – maksymalna indywidualność. W Convotherm 4 easyDial wszystkie funkcje umieszczone są na jednym poziomie. Profile pieczenia można ustawiać samodzielnie – szybko i indywidualnie. Do koncepcji easyDial należą: • Advanced Closed System+ (ACS+) • Półautomatyczny system czyszczenia • Opcjonalnie: ConvoClean Do asortymentu opcji obu koncepcji należą między innymi: • Chowane drzwi z higienicznym uchwytem, z zamkiem bezpieczeństwa i nową funkcją domykania • ConvoSmoker: wbudowana funkcja wędzenia – dostępna tylko dla urządzeń elektrycznych easyTouch • Sonda Sous Vide, możliwość podłączenia z zewnątrz • Zintegrowana osłona kondensacyjna do pochłaniania oparów Optymalne jakości pieczenia Advanced Closed System+ (ACS+) zapewnia równomierne wyniki pieczenia dzięki doskonałemu nasyceniu parą, automatycznemu dostosowaniu poziomu wilgotności w trybie konwekcyjno-parowym, szybkiemu i równomiernemu przenoszeniu ciepła przy zastosowaniu trybu gorącego powietrza oraz aktywnemu wysterowaniu powietrza dolotowego i wylotowego. Wynikiem jest idealny, równomierny klimat w komorze pieczenia dla wszystkich produktów, począwszy od warzyw, poprzez mięso i ryby, aż do dodatków i wyrobów piekarniczych – niezależnie od tego czy są świeże, głęboko mrożone, czy po wstępnym garowaniu. „Nawet przy pełnym załadunku potrawy przygotowywane są równomiernie, pozostają soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz – wszystko wedle życzenia”, potwierdza Ludwig Weber, starszy manager produktu w Convotherm. Funkcje specjalne: • Crisp&Tasty: chrupiąca skórka (w najkrótszym możliwym czasie). Jeden z pięciu poziomów odwilżania można wybrać ręcznie albo zaprogramować. • BakePro: tradycyjna, 5-stopniowa funkcja wypieków, brak konieczności rozmrażania produktów głęboko mrożonych • HumidityPro: dodatkowa ręczna regulacja wilgotności w 5 stopniach w trybie konwekcyjo-parowym w temperaturze od 30 °C , która pozwala uzyskać odpowiednią soczystość – idealna również do utrzymywania temperatury potraw Pięciostopniowa regulacja prędkości wentylatora: Najlepsze wyniki nawet w przypadku delikatnych produktów, takich jak ptysie Elastyczna koncepcja czyszczenia ConvoClean+ oraz ConvoClean zapewniają maksymalną elastyczność przy minimalnym stopniu zużycia. Dzięki nowoczesnym funkcjom piekarniczym i możliwości indywidualnego dozowania, można zagwarantować rozwiązanie dostosowane do każdego profilu użytkownika. Czyszczenie wykonywane jest w pełni automatycznie w jednym z trzech trybów do wyboru: eko, ekspres lub standard. Kończąca proces czyszczenia dezynfekcja parowa i suszenie zapewniają doskonałą higienę. iF Design Award 2014 iF International Forum Design przyznało linii Convotherm 4 prestiżową nagrodę iF Design Award 2014 za wyjątkowy na rynku międzynarodowym design, potwierdzając tym samym niezależnie innowacyjność wzornictwa w połączeniu z maksymalną funkcjonalnością. Wyróżnienie na całym świecie zaliczane jest do najważniejszych nagród w dziedzinie designu. Świadczy o tym dobitnie liczba uczestników konkursu z ponad 50 krajów, przekraczająca rocznie 3.249. Więcej informacji na stronie www.manitowocfoodservice.com/pl

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.