25 Marca odbyła się impreza DESIGNED AROUND YOU uświetniająca oficjalne przedstawienie najnowszego produktu Manitowoc Foodservice - Convotherm 4 - innowacyjny design w parze z funkcjonalnością
Piece konwekcyjno-parowe zrewolucjonizowały codzienność w profesjonalnej kuchni. Teraz rynek podbija nowa generacja produktów: Convotherm 4.
Innowacyjna seria urządzeń charakteryzuje się doskonałymi wynikami pieczenia, niewielkimi wartościami zużycia i funkcjonalnym designem. Nowości opierają się na szczegółowych badaniach i prowadzonych na całym świecie intensywnych rozmowach z użytkownikami.
Dotychczas projektowanie i urządzanie kuchni wielko powierzchniowych musiało przebiegać zgodnie z regułami produkcji i logistyki. W rodzinie produktów Convotherm 4 dodano aspekt estetyczny - design. „Dla tworzenia profesjonalnych kuchni to nowy wymiar jakości pod hasłem: kształt podąża za funkcją”, objaśnia Dr. Martin Behle, General Manager marek Convotherm i Merrychef.
W centrum uwagi znajduje się:
- optymalna jakość pieczenia
- wyraźna estetyka
- przyjazny serwis
- intuicyjna obsługa
- dwie koncepcje obsługi: stopień automatyzacji procesów lub maksymalny indywidualizm
- bezpieczeństwo dzięki zastosowaniu w pełni zautomatyzowanych systemów mycia ConvoClean+ oraz ConvoClean
- wysoka efektywność energetyczna oraz minimalne zużycie wody
- zrównoważona polityka energetyczna ( już podczas procesu produkcji).
„Wyrazistość projektu już na pierwszy rzut oka pozwala stwierdzić, że w Convotherm 4 w jedną całość łączą się: najnowocześniejsza technologia, prosta obsługa i higiena”, wyjaśnia Saskia Smeets, Dyrektor działu Field Marketing marek Convotherm i Merrychef. Nowy design sprawia, że Convotherm 4 idealnie sprawdza się w strefie front cooking.
Design jest konsekwentny dla całej serii pieców konwekcyjno-parowych Convotherm 4, złożonej z siedmiu dużych urządzeń, z których każde występuje w ośmiu podstawowych wersjach. 56 modeli (we wszystkich klasach produktu) charakteryzuje się jednolitą infrastrukturą z intuicyjnym interfejsem obsługi włącznie. W praktyce użytkownicy mogą dzięki temu, niezależnie od zastosowanego urządzenia, stosować jednolite, logiczne zasady.
Dwie różne koncepcje obsługi:
1. easyTouch dla zautomatyzowanych procesów.
Do sterowania Convotherm 4 easyTouch wykorzystywany jest pełnopowierzchniowy ekran dotykowy 9” z konfigurowanym interfejsem obsługi. Do koncepcji easyTouch należą:
• Advanced Closed System+ (ACS+)
• System czyszczenia ConvoClean+
• Interfejs ethernetowy
2. easyDial – maksymalna indywidualność.
W Convotherm 4 easyDial wszystkie funkcje umieszczone są na jednym poziomie. Profile pieczenia można ustawiać samodzielnie – szybko i indywidualnie. Do koncepcji easyDial należą:
• Advanced Closed System+ (ACS+)
• Półautomatyczny system czyszczenia
• Opcjonalnie: ConvoClean
Do asortymentu opcji obu koncepcji należą między innymi:
• Chowane drzwi z higienicznym uchwytem, z zamkiem bezpieczeństwa i nową funkcją domykania
• ConvoSmoker: wbudowana funkcja wędzenia – dostępna tylko dla urządzeń elektrycznych easyTouch
• Sonda Sous Vide, możliwość podłączenia z zewnątrz
• Zintegrowana osłona kondensacyjna do pochłaniania oparów
Optymalne jakości pieczenia
Advanced Closed System+ (ACS+) zapewnia równomierne wyniki pieczenia dzięki doskonałemu nasyceniu parą, automatycznemu dostosowaniu poziomu wilgotności w trybie konwekcyjno-parowym, szybkiemu i równomiernemu przenoszeniu ciepła przy zastosowaniu trybu gorącego powietrza oraz aktywnemu wysterowaniu powietrza dolotowego i wylotowego. Wynikiem jest idealny, równomierny klimat w komorze pieczenia dla wszystkich produktów, począwszy od warzyw, poprzez mięso i ryby, aż do dodatków i wyrobów piekarniczych – niezależnie od tego czy są świeże, głęboko mrożone, czy po wstępnym garowaniu. „Nawet przy pełnym załadunku potrawy przygotowywane są równomiernie, pozostają soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz – wszystko wedle życzenia”, potwierdza Ludwig Weber, starszy manager produktu w Convotherm.
Funkcje specjalne:
• Crisp&Tasty: chrupiąca skórka (w najkrótszym możliwym czasie). Jeden z pięciu poziomów odwilżania można wybrać ręcznie albo zaprogramować.
• BakePro: tradycyjna, 5-stopniowa funkcja wypieków, brak konieczności rozmrażania produktów głęboko mrożonych
• HumidityPro: dodatkowa ręczna regulacja wilgotności w 5 stopniach w trybie konwekcyjo-parowym w temperaturze od 30 °C , która pozwala uzyskać odpowiednią soczystość – idealna również do utrzymywania temperatury potraw
Pięciostopniowa regulacja prędkości wentylatora: Najlepsze wyniki nawet w przypadku delikatnych produktów, takich jak ptysie
Elastyczna koncepcja czyszczenia
ConvoClean+ oraz ConvoClean zapewniają maksymalną elastyczność przy minimalnym stopniu zużycia. Dzięki nowoczesnym funkcjom piekarniczym i możliwości indywidualnego dozowania, można zagwarantować rozwiązanie dostosowane do każdego profilu użytkownika. Czyszczenie wykonywane jest w pełni automatycznie w jednym z trzech trybów do wyboru: eko, ekspres lub standard. Kończąca proces czyszczenia dezynfekcja parowa i suszenie zapewniają doskonałą higienę.
iF Design Award 2014
iF International Forum Design przyznało linii Convotherm 4 prestiżową nagrodę iF Design Award 2014 za wyjątkowy na rynku międzynarodowym design, potwierdzając tym samym niezależnie innowacyjność wzornictwa w połączeniu z maksymalną funkcjonalnością. Wyróżnienie na całym świecie zaliczane jest do najważniejszych nagród w dziedzinie designu. Świadczy o tym dobitnie liczba uczestników konkursu z ponad 50 krajów, przekraczająca rocznie 3.249.
Więcej informacji na stronie www.manitowocfoodservice.com/pl
Powiązane artykuły
Strefa prenumeratora
E-tygodnik
Reklama
Komentarze