Druga restauracja Winestone na kulinarnej mapie stolicy. Po hotelu Mercure na Złotej warszawiacy mogą skorzystać z restauracji w hotelu Grand na Kruczej.
Winestone charakteryzuje otwarta kuchnia i serwowanie dobrych, ale niedrogich win wraz z daniami na kamiennych deskach – les planches. To druga restauracja tego typu. Kolejna zostanie otwarta w Poznaniu jeszcze w tym roku. Poza dwoma Winestonami w Warszawie, osiem lokali w hotelach Mercure posiada menu z tego konceptu.
Winestone, oprócz dań podawanych na kamiennych deskach i nie drogich win, charakteryzuje się wystrojem, który łączy współczesne, podświetlane na fioletowo ściany z drewnianymi półkami na wina. Wizytówką konceptu są długie stoły, przy których można biesiadować, a także miękkie kanapy. W porównaniu do poprzedniego lokalu, powiększono ilość miejsc o piętnaście, a docelowa ma ich być osiemdziesiąt pięć. Koszt zmodernizowania istniejącej wcześniej tam restauracji wyniósł czterysta tysięcy złotych.
Wraz z nową restauracją, zmieniono kartę menu. Serwowane są tutaj steki black angus, jagnięcina i ryby. Ponadto znajdują się w karcie lekkie sałatki czy przekąski podawane na kamiennych deskach, wśród nich z grillowanymi krewetkami, oliwkami i pomidorami czy z serami i konfiturą morelową. W Winestone klientom oferowany jest także bogaty wybór win wyprodukowanych w winnicach Francji, Hiszpanii czy Rumunii, a także Polski - Nie każdy musi być wytrawnym koneserem wina – mówi dyrektor projektu w hotelach Mercure Paweł Anders. – W naszej karcie wyselekcjonowaliśmy cztery kategorie smakowe: Świeże i smakowite”, „Lekkie i owocowe”, „Wyważone i eleganckie” oraz „Pełne i aromatyczne”. Podział na te pozycje pozwala klientom szybciej wybrać wino o odpowiednim bukiecie. Dla tych mniej zdecydowanych zawsze staramy się zaproponować gatunek, który podkreśli smak zamówionej potrawy.
Powiązane artykuły
Strefa prenumeratora
E-tygodnik
Reklama
Komentarze