Za śniadania zapłaciła branża

Niedawna nowelizacja ustawy o VAT, która wyłączyła możliwość odliczania VAT-u od usług gastronomicznych nabywanych od firm zewnętrznych na potrzeby gości, miała negatywny wpływ na ponad połowę polskich hoteli - wynika z najnowszej sondy "Hotelarza". "Ten przepis powoduje spadek zysków hoteli, które korzystają z zewnętrznej firmy gastronomicznej" - pisze warszawski hotelarz.

ht_2009_07-3.jpg


Hotelarze nabywają usługi gastronomiczne od firm zewnętrznych na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej, aby odsprzedawać je dalej odbiorcy ostatecznemu, czyli konsumentowi. Według generalnej zasady neutralności podatku VAT nie powinien on obciążać przed [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.