W ogródku przez cały rok

Przełom września i października w Polsce oznacza kres przyhotelowych ogródków restauracyjnych, które przez kilka miesięcy generują zwiększone przychody dla właścicieli. Tymczasem wcale tak być nie musi. Takie miejsce może funkcjonować nawet przez cały rok i do tego nie kojarzyć się jedynie z drewnianymi lub metalowymi stolikami pod parasolem producenta piwa.

ht_2009_09-38.jpg


Ludzie czują atawistyczną potrzebę przebywania na świeżym powietrzu wzmacnianą przez cywilizacyjne uwięzienie w zamkniętych pomieszczeniach biur i fabryk, do których docierają zatłoczonymi do granic możliwości środkami komunikacji lub tkwiąc w swych metalowych samochodowych puszkach i potrąbując na siebie w korkach. Dlatego, gdy tylko mogą, korzystają z przestrzeni.


Tę skłonność skrzętnie wykorzystują restauratorzy, rozstawiając stoły i krzesła na zewnątrz lokali, gdy tylko temperatura przez kilka dni z rzędu nie spada wieczorami poniżej wartości dwucyfrowej. I wiedzą co robią, bo przez ten prosty zabieg zwiększa się pojemność lokalu, a przez to obroty i zyski. Tylko, że w praktyce można to zrobić najwcześniej w maju. Ale dopływ gotówki z tego źródła kończy się najpóźniej na początku października, gdy nawet za dnia potrafi być poniżej 10 stopni C. A potrzeby ludzkie pozostają. I nadal mogą być zaspokajane, jeśli restauratorzy pomyślą strategicznie, jak wydłużyć cykl życia swoich ogródków, czyli okres zwiększonych wpływów.


Jak zimno, to pod parasol

I właśnie po to wymyślono urządzenia grzewcze popularnie nazywane parasolami,których miejscem przeznaczenia są ogródki zewnętrzne. Zasilane płynnym gazem (propanem) w butlach lub energią elektryczną emitujące promieniowanie podczerwone, które powodują, że człowiek przebywający w promieniu do 4 metrów odczuwa ciepło o temperaturze ok. 20 stopni Celsjusza. I bawi przy kolejnych daniach i drinkach jak w ciepły letni wieczór. W urządzeniach zasilanych gazem, dzięki regulatorowi jego przepływu można dostosować moc promieniowania do temperatury zewnętrznej.


Są to urządzenia wolnostojące wykorzystujące intensywne promieniowanie krótkofalowe, które daje też efekt świetlny. W urządzen [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Wiktor Kołakowski

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *