Funkcjonalność, grafika, technologia

Marcin Dragan, dyrektor zarządzający
firmy PRO FITROO M specjalizującej się
w marketingu internetowym w branży
hotelarskiej.


Strona internetowa musi spełniać kilka
funkcji, z których najważniejsze
to: informacyjna, promocyjna
i rezerwacyjna. Jak ją zaprojektować, a potem technicznie wykonać, aby
potencjalny gość mógł z niej
skorzystać i łatwo sie po niej poruszać, a właścicielowi przynosiła
zyski w postaci rezerwacji?





Funkcjonalność


Najważniejszą funkcją strony internetowej
jest przekazywanie kluczowych informacji
– nazwa hotelu, adres, telefon i e-mail
kontaktowy oraz jak do niego dojechać.
Choć zawarcie tych informacji wydaje się
oczywistością, to w internecie nie brakuje
stron hotelowych, na których próżno szukać
choćby adresu obiektu.
Współczesne trendy nakazują, by zestaw
najważniejszych danych prezentowany był w
obrębie całego serwisu internetowego, najczęściej
w nagłówku lub stopce strony głównej
i wszystkich podstron.


Ponieważ oferta
każdego hotelu jest bardzo bogata, sztuką jest
jej umiejętna ekspozycja, a więc także podział
informacji na sekcje i podstrony, których
kolejność i hierarchia odpowiada celom biznesowym
hotelu. Dla jednego hotelu ważniejsza
może być oferta SPA, a dla innego oferta
weselna czy konferencyjna, dlatego zakres
merytoryczny informacji na różnych stronach
hotelowych może być skrajnie odmienny.
Taki podział informacji, zwany także mapą
strony, powinien układać się w „drzewo
informacji”, gdzie każdy główny dział ma
swoje „gałęzie”, czyli podstrony.


W przypadku
bardzo rozbudowanych serwisów internetowych,
architektura informacji może mieć
wiele poziomów, lecz nie zaleca się więcej
niż trzech. W przeciwnym razie dotarcie
internauty do interesującej go oferty będzie
wymagało zbyt wiele kliknięć i czasu, co
może zniechęcać potencjalnych klientów do
kontaktu z hotelem.
Strona internetowa powinna więc być tak
skonstruowana, by umożliwiała łatwą nawigację
pomiędzy poszczególnymi działami i
pozwalała na zorientowanie się użytkownikowi,
w której sekcji się znajduje. Ponieważ
współczesne strony hotelowe składają się z
kilkudziesięciu podstron w języku ojczystym,
a każda wersja językowa multiplikuje tę liczbę,
konieczne jest zastosowanie systemów
ułatwiających hotelarzom zarządzanie ofertą.



Systemy zarządzania treścią (ang. Content
Management System – CMS) umożliwiają
wprowadzanie i edycję treści oraz wzajemne
łączenie, potocznie zwane „linkowaniem”.
Zazwyczaj ich obsługa jest stosunkowo prosta
i nie wymaga od użytkownika znajomości
języka HTML, a sam wygląd aplikacji przypomina
popularny edytor Microsoft Word. Na
rynku dostępny jest szereg rozwiązań typu
CMS, decydując się na dane rozwiązanie
warto sprawdzić jego możliwości integracji z
systemami rezerwacyjnymi, gdyż w przeciwnym
razie czeka nas wiele pracy nad ciągłym
aktualizowaniem cennika i zestawu
ofert specjalnych.
Systemy CMS pozwalają również na
wprowadzanie zdjęć i innych multimediów.



Warto więc wykorzystać tę funkcję do zilustrowania
treści atrakcyjną grafiką i tym samym wzmocnić siłę przekazu. Coraz więcej
stron internetowych, poza tradycyjnymi
galeriami zdjęć, prezentuje również zdjęcia
panoramiczne (tzw. panoramy 3D), filmy
wideo, a także moduły prezentacji sal konferencyjnych
w 3D.
Dobrej prezentacji wymagają szczególnie
pokoje hotelowe, gdyż ich standard ma istotny
wpływ na wybór obiektu. Jednak najważniejszym
czynnikiem wyboru hotelu i pokoju
jest jego dostępność i cena. Dlatego moduł
prezentacji pokoi powinien być połączony z
system rezerwacyjnym typu Booking Engine,
aby umożliwiać sprawdzanie dostępności i
cen w wybranym okresie or [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Marcin Dragan

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *