Strategia prania

Jeszcze kilkanaście lat temu jedyną rzeczą, która interesowała nabywcę
przy zakupie pralki, była jej
efektywność w usuwaniu plam. Obecnie przy wyborze pralki zwraca się
uwagę na oszczędność
wody i energii, skrócenie cyklu prania, pro-ekologiczne rozwiązania,
bezpieczeństwo. Połączenie
tych cech oraz inwestycja w odpowiednie detergenty umożliwia stworzenie
zaplecza pralniczego na
najwyższym poziomie bez względu na kategorię obiektu noclegowego.



Podstawowa oferta usług pralniczych
w hotelu obejmuje pranie
ręczników i pościeli (pokoje hotelowe),
obrusów, serwetek
(restauracja hotelowa), zasłon i
firanek oraz odzieży personelu. Dodatkowa
opcją jest pranie odzieży klientów.



Częste pranie
czystych rzeczy


Przygotowując się do jak najlepszego
sprostania wymogom w zakresie czystości,
należy przy opracowywaniu strategii wziąć
pod uwagę dwie rzeczy. Po pierwsze,
codziennie prane ręczniki, serwetki są zwykle
bardzo mało zabrudzone (na co wpływa
sporadyczne korzystanie z nich przez klientów
oraz właśnie częste pranie), w związku z
czym proces prania nie musi być zbyt intensywny
(prania krótsze, zużywające mniej
wody, energii, przy wykorzystaniu łagodniejszych
detergentów).
Z drugiej jednak strony, takie wyroby, jak
obrusy czy wspomniane ręczniki, mogą być
bardzo brudne. Wynika to z mniejszej dbałości
klienta o zachowanie porządku w miejscach,
w których sprząta się za niego. W
tym przypadku proces usuwania plam musi
być bardziej intensywny.
Jako że największy wpływ na efektywność
prania (poza rodzajem pralki) mają: rodzaj
użytego detergentu, zastosowana temperatura
prania, rodzaj stosowanej wody, to właśnie
na te parametry należy zwrócić największą
uwagę. Różnorodność tkanin i ich kolorów
wymusza dokładne dobranie odpowiedniego
detergentu i zadania optymalnych
warunków prania.



Zbyt twarda woda


Z badań prowadzonych przez międzynarodowe
ośrodki badawcze wynika, że w Europie
(również w Polsce) twardość wody jest dość
wysoka. Najmniej twardą wodą mogą cieszyć
się mieszkańcy USA, Japonii i Brazylii.
Twardość wody określ [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Agnieszka Polkowicz

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *