Struktura hotelu, cz. 1

Piotr Dominik
jest kierownikiem Katedry

Hotelarstwa i Gastronomii w Wyższej
Szkole Ekonomicznej AlmaMer


Określając wielkość hotelu, jego rodzaj, standard oraz potencjał usługowy, już na etapie planowania należy przewidzieć liczbę pracowników wchodzących w skład poszczególnych służb.






Organizacja wewnętrzna hotelu
uzależniona jest od typu obiektu,
kategorii i jego wielkości.
Zgodnie z przyjętą w branży klasyfikacją,
obiekty hotelowe
można podzielić ze względu na ich wielkość
na:
  •  hotele małe, do 100 pokoi,
  •  hotele średnie,
    od 100 do 350 pokoi,
  •  hotele duże,
    posiadające ponad 350 pokoi.

Wielkość hotelu ma podstawowe znaczenie,
jeżeli chodzi o określenie liczby pracowników
obsługujących poszczególne działy
hotelowe. Ale istotny jest również fakt, jakie
usługi hotel świadczy w ramach swoich
struktur i za pośrednictwem zatrudnionych
na stałe pracowników, a jakie usługi świadczone
są przez firmy zewnętrzne.


Zatrudnienie trójstronne


Hotele coraz częściej decydują się na tzw.
zatrudnienie trójstronne, które polega na
tym, że w nawiązaniu, a następnie realizacji
stosunku zatrudnienia uczestniczą trzy strony.
Wśród rodzajów zatrudnienia trójstronnego
na szczególną uwagę zasługują:
  •  subkontrakt, zwany outsourcingiem,
  •  wypożyczenie pracowników oraz
  •  praca organizowana przez agencje
    pracy tymczasowej (leasing pracowniczy).
Powszechnie stosowany subkontrakt
polega na tym, że pewne prace, które nie
należą do zakresu działalności podstawowej
pracodawcy, są powierzane innym podmiotom.
Jednostki te zatrudniają pracowników,
których delegują do wykonywania pracy na
rzecz usługodawcy.
Organizacja pracy polega na podziale
pracy i zadań według specjalizacji zawodowych.



Z podziałem pracy mamy do czynienia
wówczas, gdy czynność ta jest jednorodna,
a jej zakres jest zbyt duży do opanowania
przez jedną osobę (np. podawanie potraw na
dużej sali konsumenckiej lub przygotowanie
dużej liczby pokoi opuszczonych przez
gości). Podział zadania polega na wykorzystaniu
specjalistycznych umiejętności pracowników
i ich wprawy, np. we wprowadzeniu
korespondencji lub udzielania informacji
telefonicznej w językach obcych.
Poprawna organizacja pracy ma na celu:
 ustalenie, jakie stanowiska są
niezbędne do realizacji danego zakresu
pracy, i opracowanie planu stanowisk
z określeniem ich wzajemnej relacji,
 ustalenie, jakie zasady i kompetencje
są objęte danym stanowiskiem,
opracowanie opisu każdego stanowiska.
Sześć kroków planowania
Planowanie zasobów ludzkich polega na
ustaleniu działań, jakie nale [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Piotr Dominik

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *