Przygotowanie planu marketingowego

Elżbieta Nitsze jest dyrektorem
4-gwiazdkowego hotelu Krynica
w Krynicy-Zdrój


Opracowanie strategii sprzedażowej i wprowadzenie jej w życie nie zawsze
przyniesie pożądany
efekt bez wsparcia marketingowego. Należy pamiętać, że marketing
hotelowy rządzi się innymi
prawami niż marketing stosowany, np. przy sprzedaży dóbr szybko
zbywalnych.




Nasz hotel należy wypromować,
zbudować wiarę klientów w jego
markę i zdobyć ich zaufanie. A
wszystko po to, żeby pozyskać
nowych klientów, aby kupowali
oni więcej naszych usług lub po prostu częściej
i na dłużej nas odwiedzali.
Przygotowanie planu marketingowego to
pierwszy krok przy planowaniu działań marketingowych.
Jego celem jest przede wszystkim podniesienie
efektywności naszych działań (zwiększenie
przychodów). Dodatkowe cele to konieczność
usystematyzowania harmonogramu działań,
aby zwiększyć kontrolę nad ich wdrażaniem,
oraz szkolenie personelu, mające na celu odnalezienie
się w nowej sytuacji, i nauczenie go
świadomego korzystania z planu. Często istotnym
celem jest również wprowadzenie na rynek
nowych produktów w hotelu (lub składników
oferty) albo zmiana wizerunku obecnego produktu.
Wielu hotelarzy bagatelizuje konieczność
przygotowania planu marketingowego i uznaje
go za bardzo pracochłonny i zbyteczny. Przecież
dobrze wiadomo, co, jak i kiedy mamy robić.
Jest to jeden z głównych błędów skutecznego
marketingu produktu hotelowego. Prawdą jest
jednak, że przygotowanie dobrego planu może
nam zająć nawet miesiąc czasu przy zaangażowaniu
całego działu sprzedaży i marketingu.
Czas ten przeznaczyć powinniśmy na zgromadzenie
danych i przygotowanie analiz zewnętrznych
i wewnętrznych. Na całość planu marketingowego
składają się następujące elementy:



Analizy zewnętrzne



To bardzo istotny element wiedzy potrzebny
do zbudowania planu marketingowego, ale niestety
poza zebraniem informacji z rynku niewiele
jesteśmy w stanie zdziałać, bo składają się na
nie wyłącznie czynniki zewnętrzne.
Badanie rynku polega na zebraniu informacji
dotyczących czynników makroekonomicznych
(wskaźniki bezrobocia, PKB, co dzieje się w
poszczególnych branżach z jakich mamy klientów,
jak zachowuje się rynek, na jakim etapie jest
gospodarka – faza kryzysu czy rozkwitu, co
nowego dzieje się w przepisach prawnych i czy
będzie to miało przełożenie na podatki czy inne
zachowania kupujących nasze usługi) oraz
dokładnym przeanalizowaniu branży, w której
działamy, i bezpośredniej konkurencji (jakie są
średnie wskaźniki rynkowe – obłożenie i RevPAR,
skąd są klienci, czy odwiedzają nasz region
goście zagraniczni, kto jest naszą bezpośrednią
konkurencją, jakie słabe i mocne strony ma konkurencja,
czy przygotowują się do wejścia na
rynek nowi konkurenci i jaką będą mieli strategię
wejścia).



Analizy wewnętrzne



W tym miejscu kłania się podstawowa definicja,
czyli marketing MIX, której podstawą jest
koncepcja 4P (Product, Price, Promotion, Place
– dystrybucja) i bardziej odpowiednia do sprzedaży
usług koncepcja 7P.
Nie jest to jakiś książkowy przeżytek, ale faktyczna
analiza, którą powinniśmy wprowadzić w
swoim hotelu, bo jej wyniki mogą być dla nas
bardzo pouczające i uświadamiające, że możemy
rozwinąć nasz produkt. 7P to produkt (product),
cena (price), dystrybucja/grupa docelowa
(place), promocja (promotion) oraz ludzie
(people), proces (process), świadectwo materialne
(physical evidence).
Ta koncepcja pomoże nam w określeniu usługi,
jaką będziemy świadczyć klientowi, i w jaki
sposób ma ona zaspokajać jego pot [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Elżbieta Nitsze

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *