Amortyzacja częściowo oddanego do użytkowania budynku hotelowego w kosztach podatkowych

Autor: Małgorzata Nicewicz
Niekiedy, z uwagi na skalę realizowanej inwestycji lub dostępność finansowania, budynek hotelowy nie zostaje oddany do użytkowania w całości, ale w kilku etapach. Wtedy dochodzi do sytuacji, gdy przedsiębiorca wykorzystuje już część budynku i osiąga przychody z działalności gospodarczej, a jednocześnie w pozostałej części wciąż realizuje prace budowlane (wykończeniowe). Czy można wprowadzić część budynku do ewidencji środków trwałych i dokonywać od niej odpisów amortyzacyjnych w ciężar kosztów podatkowych, gdy na pozostałej części prowadzone są nadal prace? Zgodnie z obowiązującymi przepisami (art. 16 ust. 1 pkt 1 Ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych), amortyzacji podlegają budowle, budynki oraz lokale będące odrębną własnością, jeżeli spełnione są łącznie następujące warunki: 1) stanowią one własność lub współwłasność podatnika, 2) zostały nabyte lub wytworzone we własnym zakresie, 3) są kompletne i zdatne do użytku w dniu przyjęcia do używania, 4) przewidywany okres ich używania jest dłuższy niż jeden rok, 5) są wykorzystywane przez podatnika na potrzeby związane z prowadzoną przez niego działalnością gospodarczą. Zasadniczo, w przypadku budynku hotelowego oddanego do użytkowania jedynie w części i w tej części faktycznie wykorzystywanego dla celów prowadzonej działalności, spełnienie większości wyżej wymienionych przesłanek nie powinno budzić wątpliwości. Kluczowe znaczenie ma spełnienie trzeciej przesłanki i ustalenie znaczenia użytego przez ustawodawcę określenia „kompletne i zdatne do użytku”. Niestety, przepisy podatkowe nie wyjaśniają ani nie definiują wprost, jak należy rozumieć to określenie. Według definicji językowej (Słownik Języka Polskiego pod redakcją M. Szymczaka, PWN, 1981), według której „kompletny to stanowiący komplet, nie mający braków, obejmujący całość z danego zakresu [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *