andel’s zmienił właściciela za 105 mln euro

Zgodnie z zapowiedzią opublikowaną pod koniec lipca, Warimpex Finanz- und Beteiligungs AG oraz UBM Development AG sprzedały 4-gwiazdkowy hotel kongresowy andel’s Berlin spółce Union Investment Real Estate GmbH, jednemu z czołowych towarzystw inwestycyjnych w sektorze nieruchomości w Europie. Transakcja została zamknięta wczoraj w Berlinie. Cena kupna wynosi ok. 105 mln euro. Warimpex i UBM wspólnie rozwijały ten obiekt od 2006 r., a od 2009 r. prowadziły go, zlecając zarządzanie spółce Vienna International Hotelmanagement AG. Warimpex i UBM były właścicielami 50% udziałów w tym wysokiej klasy, 4-gwiazdkowym hotelu. Grupa Vienna International, jako jego dzierżawca, będzie w dalszym ciągu odpowiedzialna za prowadzenie obiektu pod nazwą andel’s Hotel Berlin, wraz z całym zatrudnionym dotychczas personelem. „Sprzedaż andel’s Hotel Berlin to dla nas pomyślne zakończenie strategicznej inwestycji w projekt, stanowiący kombinację hotelu i powierzchni konferencyjnych, który spełnia nie tylko potrzeby miasta Berlin, ale też niezwykle dowartościował jego wschodnią część w ostatnich latach” – mówi Franz Jurkowitsch, prezes Warimpeksu. „Mimo tej sprzedaży Berlin pozostanie dla nas jednym z najważniejszych rynków” – twierdzi prezes UBM Karl Bier. „Klimat do inwestowania jest bardzo obiecujący, a niemiecka stolica ma przed sobą bardzo dobry okres. Oprócz licznych projektów mieszkaniowych pracujemy nad projektem hotelu Holiday Inn Express Alexanderplatz w pobliżu berlińskiego ratusza, a wspólnie z Warimpeksem vis à vis hotelu andel’s tworzymy centrum handlowo-usługowe” – dodaje. Ukończony w 2009 r. hotel kongresowy, oferujący 557 pokoi, znajduje się w dzielnicy Lichtenberg, naprzeciwko hali sportowej „Velodrom“. andel’s jest jednym z czterech największych hoteli kongresowych w Berlinie i jest w stanie realizować kilka dużych wydarzeń równocześnie. Pomieszczenia konferencyjne o powierzchni 3 800 m² obejmują salę balową, 21 sal konferencyjnych dzielonych w różnych kombinacjach oraz 15 elastycznie zaprojektowanych pomieszczeń, w których mogą odbywać się seminaria. Windy towarowe obsługujące część konferencyjną mogą transportować samochody ciężarowe i autobusy z ładunkiem o masie 28 ton. Poza tym na 12. piętrze hotelu znajduje się wyróżniona gwiazdką Michelin restauracja Skykitchen, prowadzona przez szefa kuchni Alexandra Koppe, a na 14. piętrze mieści się sky.bar.

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *