Ogródki nie tylko w lecie

Jak stworzyć ogródek przy restauracji hotelowej, aby przyciągał jak najwięcej gości również poza letnim sezonem? Jak go zaaranżować i wyposażyć, aby służył jak najdłużej, nie tylko jeśli chodzi o wytrzymałość mebli, ale również o porę roku?



Podobnie jak w samym hotelarstwie, również w odniesieniu do ogródka przy restauracji hotelowej, najważniejsza jest lokalizacja. Aby stworzyć miejsce przyciągające, tak gości hotelu, jak i gości z zewnątrz, trzeba zacząć od ulokowania go w odpowiednim miejscu. Ogródek najczęściej znajduje się oczywiście bezpośrednio przy restauracji, a większość lokali wykorzystuje przestrzeń przed wejściem. Jednak w dużych miastach jest ona często pozbawiona roślinności i dosyć głośna. Zyskuje się na dostępności, ale traci na klimacie. Jeśli tylko jest taka możliwość, dobrze jest wygospodarować miejsce na dziedzińcu czy z tyłu budynku, jeśli otacza go zieleń, a nie jest to strefa dostaw.

Układ funkcjonalny

Najistotniejsze jest, aby goście mogli czuć się komfortowo i swobodnie, a to można osiągnąć właśnie przez bliskość natury i niezobowiązujący klimat tworzony w ogródku, dzięki jego odpowiedniej aranżacji. Ale trzeba też pamiętać, że powinien być on kontynuacją wnętrza restauracji, zachować spójność, zarówno w kwestii wystroju, jak i menu, choć może być utrzymany w nieco „luźniejszym” stylu. Odległości pomiędzy stolikami powinny być możliwe duże, aby każdy mógł czuć się swobodnie. Należy powstrzymać się przed pokusą umieszczenia jak największej liczby stolików i miejsc. W przypadku ogródków takie rozwiązanie może być fatalne w skutkach. Jeśli jest dostatecznie dużo przestrzeni, można stworzyć w ogródku kilka stref. Warto aby pojawiły się pojedyncze stoliki dla par, większe stoły dla rodzin czy nawet duże, wygodne loże. W niektórych lokalach sprawdzają się leżaki, w innych hamaki rozwieszone pomiędzy drzewami. Wszystko zależy od konkretnego miejsca i specyfiki lokalu. W większych ogródkach restauracyjnych dużą wygodą dla rodzin jest miejsce zabaw dla dzieci lub chociażby na pozostawienie wózka. Wielu gości chętnie korzysta z rowerów bez względu na porę roku, więc warto zaplanować miejsce na ich pozostawienie. Rowerzyści cenią trwałe elementy, do których mogą przypiąć swój jednoślad. Dobrze w ogródku sprawdzają się wszelkiego rod [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Mateusz Brajczewski

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *