15 lat EuroGastro

Ponad 19 tys. zwiedzających wzięło udział jubileuszowych XV Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro 2011, które odbyły się w dniach 23−25 marca w centrum MT Polska w Warszawie. Podczas targów zaprezentowało się 261 wystawców z 14 państw. To największe w Polsce wydarzenie targowe dla branży HoReCa.


Swoje oferty przedstawili producenci, dystrybutorzy i usługodawcy w czterech sektorach: wyposażenia zaplecza kuchennego, żywności i napojów dla gastronomii, kawowym oraz wyposażenia sal restauracyjnych i barów. Zwiedzający mogli zapoznać się z wieloma nowościami wprowadzanymi na polski rynek. Na targach swoją premierę miało m.in. oprogramowanie do stolika X2Multi Table firmy ADITH Technologies, dzięki któremu klienci restauracji za pomocą multimedialnego blatu mogą składać zamówienia, łączyć się z internetem czy też dowiedzieć się szczegółów o produktach, które znajdą się na stole. Z kolei firma Winterhalter przedstawiła najmniejszą na świecie zmywarkę dla profesjonalistów. Oficjalną premierę miał też Ekspress Jura Impressa J9 One Touch TFT z innowacyjnym wyświetlaczem firmy Strauss Cafe Poland. Po raz pierwszy wystawiała się firma Granuldisk z nową zmywarką granulową o zwiększonej wydajności – Granule Solo. Firma Eurogast Polska przedstawiła energooszczędny piec konwekcyjno-parowy HOUNÖ KPE1.10.



Na tragach prezentowała się też Hiszpania, z której przyjechało 17 firm z bogatą ofertą produktów narodowych. Program wydarzeń towarzyszących EuroGastro 2011 obfitował w liczne konkursy i mistrzostwa, pokazy kulinarne oraz degustacje. W trakcie targów odbyły się m.in. X Mistrzostwa Polski Baristów, które wygrała Izabela Popiołek z Green Coffee, dzięki czemu będzie reprezentowała Polskę podczas Mistrzostw Świata Baristów w Kolumbii. Z kolei w autorskim konkursie Roberta Sowy na Kulinarny Talent 2011 wygrał Mateusz Wichrowski z restauracji La Rotisserie warszawskiego hotelu Le Regina, który skomponował Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia z risotto z rakami i awokado oraz esencję smardzową z whiskey Jack Daniel’s. Dużym zainteresowaniem cieszył się też VI Festiwal Kuchni Greckiej. Najlepsi polscy kucharze przygotowywali dania z wykorzystaniem greckich produktów starając się przekonać międzynarodowe jury o swoim mistrzowskim kunszcie kulinarnym. Wygrał Jarosław Mikołajczyk z hotelu Bohema w Bydgoszczy, a drugie miejsce zdobył Arkadiusz Kruszikow z hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju.•



NAGRODA DLA VOIGTA I MICROS FIDELIO

Firma Voigt za środek Gastro-Soft VC 691 do maszynowego mycia naczyń i Micros Fidelio Polska za system MICROS e7 zdobyły nagrodę za Najlepszy Produkt Targów EuroGastro 2011 Voigt wygrał w kategorii Chemia dla gastronomii za wysoce skoncentrowany, płynny środek do maszynowego mycia naczyń we wszelkiego rodzaju zmywarkach gastronomicznych i przemysłowych, usuwający zaschnięte resztki żywności i napojów, który może być stosowany do mycia porcelany, stali nierdzewnej, szkła i sztućców. Środek nie zawiera związków chloru ani fosforu. Voigt jest producentem profesjonalnych środków czystości obecnym na rynku od prawie 20 lat. Z kolei w kategorii Oprogramowanie sal restauracyjnych i barów nagrodzono Micros Fidelio za system MICROS e7, umożliwiający łatwe i ekonomiczne zarządzanie.

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *