Zakończyła się pierwsza edycja targów MAZURY HoReCa

W pierwszej edycji targów MAZURY HoReCa Festiwal smaków, które odbyły się w dniach 13-14 maja w Ostródzie, wzięło udział 118 wystawców z branży gastronomicznej i hotelarskiej z całej Polski. Pierwszy dzień targów przygotowany był przede wszystkim pod kątem nawiązywania relacji biznesowych, drugi miał charakter bardziej konsumencki.

Pierwszy dzień był przeznaczony dla biznesu. Zorganizowano spotkania w formule tzw. speed dating, podczas których w specjalnie wydzielonej przestrzeni wystawcy, ich partnerzy i potencjalni klienci mogli spokojnie porozmawiać o współpracy. Tego dnia też w trakcie I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Gęsina w Restauracji, swój kunszt zaprezentowali kucharze z sześciu restauracji. Ich zadaniem było przygotowanie autorskiej potrawy z gęsiny, która dotąd nie była nigdzie prezentowana. Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem Dariusza Strucińskiego, szefa kuchni hotelu Anders w Starych Jabłonkach. Zwyciężyła potrawa autorstwa Bartłomieja Wrony i Jakuba Rusinka z restauracji Oranżeria w hotelu Rzeszów. Zielona Budka zorganizowała konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych i dla profesjonalistów Zielona Budka Master Challenge. Zadanie konkursowe nawiązywało do nowego smaku lodów – karmel z solą. Drugi dzień był otwarty dla wszystkich. Zwiedzający mogli spróbować specjałów kuchni polskiej w Strefie Regionów i poznać smaki różnych kuchni podczas Food Truck Festiwal. Odbyły się także warsztaty z przygotowywania sushi. Gościem specjalnym targów był Karol Okrasa, który wspierał uczestników konkursów, zachęcał wszystkich do degustowania i uczestniczenia w warsztatach.

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *