Kocham Kanadę

To był szary i ponury poranek, jeden z takich, które nie zapowiadają słonecznego dnia. I właśnie wtedy – 6 stycznia 2015 roku, pełna obaw i stresu, pierwszy raz weszłam do sali wykładowej George Brown College w Toronto. Miejsce zupełnie nieznane, wszędzie pełno było nowych, obcych twarzy, w głowie kłębią się pytania: czy dam radę? tak daleko od domu; paraliżował mnie strach i nawet przez sekundę nie przeszło mi przez myśl, że w tamtej chwili rozpoczęła się największa i najbardziej ekscytująca przygoda mojego życia: studia hotelarskie w Kanadzie!



Co prawda przed przyjazdem do Kanady pracowałam w kilku hotelach w Chinach (gdzie trafiłam – nie wiedząc co ze sobą zrobić po licencjacie z romanistyki na Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie – do restauracji 5-gwiazdkowego Hengda Hotel w Chongqing jako guest service manager, a potem do działu sprzedaży w 5-gwiazdkowym Fujian Hotelu w Szanghaju, gdzie zajmowałam się też social mediami) i w Polsce (w recepcji warszawskiego Polonia Palace). Niby wiedziałam, jak to wszystko wygląda i czego się spodziewać, jednak tutaj wszystko okazało się nowe i inne. W Kanadzie zaczęłam uczyć się hotelarstwa od podstaw. I właśnie ta moblilizacja sprawiła, że nagle poczułam – w końcu na 100 proc. – że to jest coś, co chcę robić w życiu!

Codzienność na uczelni – nacisk na praktykę

Zajęcia w George Brown College prowadzone były przez doświadczonych hotelarzy, którzy mieli nie tylko ogromną wiedzę, ale co najważniejsze niezwykłą pasję. Nie przekazywali nam jedynie tego, czego musieliśmy (i chcieliśmy) się nauczyć, ale powoli, z dnia na dzień sprawiali, że wszyscy w grupie pokochaliśmy hotelarstwo. Zajęcia były bardzo urozmaicone, zaczynajac od historii hotelarstwa przez miksologię, zajęcia o winie, aż po matematykę i księgowość. Ta ostatnia niemal wszystkim sprawiała masę problemów. Dla mnie okazała się jedną z najtrudniejszych rzeczy do pokonania. Nic dziwnego – umysł humanistyczny potrzebuje więcej czasu, by ogarnąć skomplikowane zadania księgowe. Ale kiedy dostałam oficjalne wyniki potwierdzające, że zaliczyłam ten przedmiot, mogłam odetchnąć z ulgą. Nigdy w życiu nie byłam bardziej szczęśliwa. Formułki i teoria są ważne, ale studia hotelarskie w Kanadzie kładą nacisk przede wszystkim na praktykę. I to było w tym wszystkim najfaj [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Kasia Walków. www.lifeisahotel.wordpress.com

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *