Pracownik Orbisu zwycięzcą konkursu AccorHotels

Od wielu lat dział HR AccorHotels, partnera strategicznego Grupy Orbis organizuje na całym świecie konkurs dla swoich pracowników – Accor Professions Challenge. Konkurs odbywa się w czterech kategoriach: Kuchnia, Recepcja, Restauracja i Bar. W 2015 roku do grona zwycięzców w kategorii Kuchnia dołączył Łukasz Wieczorek, który swoją karierę zawodową od początku związał z hotelami Orbisu w Polsce. Łukasz Wieczorek gotuje od 16 roku życia. Już w szkole gastronomicznej rozpoczął praktyki w Novotel Warszawa Centrum, a po jej ukończeniu związał się z hotelem na stałe. Dzięki pracy w hotelu, w którym jest 800 pokoi, zdobyłem duże doświadczenie. Nauczyłem się pracować szybko i zespołowo. Praca w Novotel Warszawa Centrum nauczyła mnie dyscypliny i kontrolowania kosztów, co w kuchni, szczególnie na stanowisku szefa, jest w dzisiejszych czasach niezbędne – mówi młody kucharz. Szefowie zauważyli jego entuzjazm, potrzebę ciągłego doskonalenia się i pracowitość i zgłosili w 2015 roku do konkursu Accor Professions Challenge w kategorii Kuchnia, w przedziale wiekowym 18 -21 lat. Łukasz zwyciężył w tej rywalizacji i po powrocie do Warszawy otrzymał stanowisko Commis Chef w Sofitel Warsaw Victoria, w restauracji Le Victoria Brasserie Moderne. Łukasz Wieczorek cały czas się kształci i doskonali warsztat. Aktualnie studiuje usługi gastronomiczne i dietetykę. W tym roku spróbował swoich sił w prestiżowym „Konkursie Oliviera Roellingera dla ochrony zasobów morskich”, którego współorganizatorami są słynna paryska szkoła gastronomiczna Ferrandi, gdzie odbył się konkurs, i SeaWeb Europe, organizacja działająca na rzecz ochrony zasobów mórz i oceanów. Dla Łukasza dbałośc o środowisko naturalne jest bardzo ważna i dlatego szefostwo nie miało watpliwości, że powinien zaprezentować swoje umiejętności właśnie w tym konkursie. Znalazł się wśród 7 finalistów. Podstawą jego konkursowego dania był halibut. Łukasz musiał zaprezentować dwie potrawy – w wersji „dla gwiazdy” oraz dla „rodziny i przyjaciół”. Jury doceniło jego technikę gotowania, organizację pracy, estytykę podania oraz, co było jednym z ważniejszych kryteriów tego współzawodnictwa – ilość pozostałych odpadów. Kuchnia to mój żywioł. Lubię eksperymenty, poszukiwania nowych smaków i struktur. Chciałbym zostać szefem kuchni, zarządzać zespołem i restauracją. Muszę się jeszscze dużo nauczyć. Moim marzeniem jest skończyć warsztaty we Francji, gdzie nauczyłbym się sztuki kuchni francuskiej, którą cenię najwyżej.W tym kierunku chcę się rozwijać – mówi Łukasz.

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *