Miejskie ogródki w hotelach Grupy Orbis

Wprowadzenie nowej strategii odpowiedzialności społecznej w ramach programu Planet 21 wraz z "Kartą zdrowej i zrównoważonej żywności” w kwietniu br. zainspirowało pracowników Grupy Orbis do uprawy miejskich ogródków. Szybko okazało się, że niektórzy z pracowników mają dużą wiedzę o ogrodnictwie, zdrowym i zrównoważonym żywieniu i nadzwyczaj spodobał im się pomysł wprowadzenia w życie wszystkich tych elementów. Obecnie, w ponad 20 hotelach Orbisu działających pod markami AccorHotels w Polsce, na Węgrzech, w Czechach i w Rumunii istnieją miejskie ogródki. Korzyści z rolnictwa miejskiego dalece wykraczają poza zdrowe odżywianie i troskę o środowisko. Posiadanie takiego ogródka oznacza nie tylko ograniczenie emisji dwutlenku węgla, ale też pominięcie procesu pakowania, transportu i przechowywania produktów, gwarantuje świeże, sezonowe produkty uprawiane bez pestycydów. Ponadto, uprawa ogródka miejskiego uczy większego poszanowania żywności i buduje więzi z naszymi gośćmi w każdym wieku, którzy są coraz bardziej świadomi rzeczywistych wyzwań stojących przed rolnictwem. Sieć nie narzuca jednego rozwiązania. W zależności od możliwości, którymi dysponują hotele, niektóre z nich zdecydowały się na ogródki warzywno-owocowe o powierzchni, co najmniej 20 m2, w innych przypadkach pracownicy założyli piękne herbaria a te hotele, które posiadają większy teren – jak na przykład ibis Budapest Aero na Węgrzech, nawiązały współpracę z lokalną społecznością, której oddali ponad 100 m2 na wspólne uprawnianie ogródka a zbiory są dzielone pomiędzy ogrodników.

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *