Wprowadzenie nowej strategii odpowiedzialności społecznej w ramach programu Planet 21 wraz z "Kartą zdrowej i zrównoważonej żywności” w kwietniu br. zainspirowało pracowników Grupy Orbis do uprawy miejskich ogródków.
Szybko okazało się, że niektórzy z pracowników mają dużą wiedzę o ogrodnictwie, zdrowym i zrównoważonym żywieniu i nadzwyczaj spodobał im się pomysł wprowadzenia w życie wszystkich tych elementów.
Obecnie, w ponad 20 hotelach Orbisu działających pod markami AccorHotels w Polsce, na Węgrzech, w Czechach i w Rumunii istnieją miejskie ogródki.
Korzyści z rolnictwa miejskiego dalece wykraczają poza zdrowe odżywianie i troskę o środowisko. Posiadanie takiego ogródka oznacza nie tylko ograniczenie emisji dwutlenku węgla, ale też pominięcie procesu pakowania, transportu i przechowywania produktów, gwarantuje świeże, sezonowe produkty uprawiane bez pestycydów. Ponadto, uprawa ogródka miejskiego uczy większego poszanowania żywności i buduje więzi z naszymi gośćmi w każdym wieku, którzy są coraz bardziej świadomi rzeczywistych wyzwań stojących przed rolnictwem.
Sieć nie narzuca jednego rozwiązania. W zależności od możliwości, którymi dysponują hotele, niektóre z nich zdecydowały się na ogródki warzywno-owocowe o powierzchni, co najmniej 20 m2, w innych przypadkach pracownicy założyli piękne herbaria a te hotele, które posiadają większy teren – jak na przykład ibis Budapest Aero na Węgrzech, nawiązały współpracę z lokalną społecznością, której oddali ponad 100 m2 na wspólne uprawnianie ogródka a zbiory są dzielone pomiędzy ogrodników.
Powiązane artykuły
Strefa prenumeratora
E-tygodnik
Reklama
Komentarze