Festiwal Whisky w Courtyard Marriott w Warszawie

Już niebawem odbędzie się prawdziwe święto wszystkich fanów whisky w kraju. W dniach 14-15 października br. w hotelu Courtyard Marriott w Warszawie odbędzie się 3. edycja festiwalu Whisky Live Warsaw. Na uczestników imprezy czeka wiele szlachetnych odmian tego trunku oraz możliwość łączenia go z jedzeniem. W ostatnich latach Polska doświadcza prawdziwego wzrostu zainteresowania whisky. Jej sprzedaż rośnie, co wynika z coraz większej dostępności ofertowej tego alkoholu oraz rosnących oczekiwań kulinarnych oraz degustacyjnych Polaków. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 14-15 października br. w hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport, który po raz kolejny stanie się miejscem spotkań klientów indywidualnych, blogerów, dziennikarzy, restauratorów, hotelarzy, hurtowników i przedstawicieli świata biznesowego. Podczas festiwalu zaprezentuje się 55 wystawców  z 15 krajów. Swój udział w Whisky Live Warsaw 2016 zapowiedzieli światowi producenci alkoholi z segmentu premium, jak również unikalne destylarnie z wszystkich kontynentów (w tym craft distilleries ze Stanów Zjednoczonych), zapewniając uczestnikom prawdziwą podróż smakową po różnych zakątkach świata. - Atmosfera na festiwalu sprzyjać będzie wymianie opinii na temat różnorodności whisky oraz trendów zarówno na krajowym, jak i światowym rynku – przekonuje Jarosław Buss, organizator Whisky Live Warsaw. W ostatnich latach bardzo modny stał się tzw. food pairing, czyli łączenie whisky z innym produktami, dlatego swój udział w imprezie w roli wystawców zapowiedzieli producenci m.in. czekolad, cygar, suszonego mięsa, a nawet lodów. Jedną ze stałych atrakcji festiwalu są zamknięte sesje, tzw. Master Class, na których w małych grupach (nie więcej niż 25 osób) odbywa się degustacja unikatowych, limitowanych, niszowych edycji whisky prowadzona przez przedstawicieli destylarni. W tym roku przewidzianych jest kilka bloków tematycznych, m.in. sesja Master Class Glenfarclas – „podróż przez dekady”, na której zaprezentowane zostaną whisky z lat ’60 ’70 ’80 ’90, a spotkanie poprowadzi osobiście George Grant, właściciel destylarni, będący przedstawicielem szóstego już pokolenia rodziny. Organizatorzy festiwalu pomyśleli nie tylko o miłośnikach dobrych trunków, ale również wykwintnego jedzenia. Specjalnie dla nich odbędzie się ekskluzywna sesja food pairing przy współudziale Jarosława Walczyka z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Przypomnijmy, że gość specjalny Whisky Live Warsaw 2016 jest szefem kuchni w restauracji Strefa w Warszawie oraz zdobywcą tytułu „Szef Kuchni Roku 2015”. Prawdziwych miłośników whisky z pewnością ucieszy fakt, że swoją obecność na festiwalu zapowiedział Ian Chang, Master Blender wschodzącej azjatyckiej gwiazdy whisky, czyli tajwańskiego Kavalana. W Warszawie pojawią się również: Jan Beckers – ambasador marki Douglas Laing, uznanego na świecie niezależnego bottlera założonego w 1948 roku oraz George S. Grant – w szóstym pokoleniu począwszy od roku 1865, właściciel legendarnej szkockiej destylarni Glenfarclas ze szkockiego Speyside. Listę gości specjalnych zamykają Steven Sweeney – przewodniczący polskiego oddziału Scotch Malt Whisky Society oraz Ingvar Ronde, wydawca klasycznej Malt Whisky Yearbook. Tegoroczną edycję festiwalu uświetni także obecność uznanego konkursu barmańskiego Diageo Reserve World Class, organizowanego nieprzerwanie od roku 2009 w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”.

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *