Czekolada Café z Airport Hotel Okęcie najlepsza w Best Pastry Chef 2016

Tytuł Best Pastry Chef 2016 zdobył zespół Czekolada Café z Airport Hotel Okęcie: Michał Iwaniuk i Ewa Rządkowska w Mistrzostwach Cukierniczych, które odbyły się 13 października w Warszawie. Airport Hotel Okęcie postawił na własną pracownię cukierniczą, w której przygotowywane są desery, ciasta i torty pod kierunkiem Michała Iwaniuka. I w ciągu zaledwie dwóch lat działalności Czekolada Café – atelier deserów doskonałych, zawojowała polski rynek cukierniczy. Tylko w roku 2016 zdobyła ona: Sweets & Coffee Awards 2016: I miejsce i tytuł najlepszej cukierni działającej indywidualnie Master Challenge: II miejsce dla Michała Iwaniuka za deser w kategorii „Zielona Budka Master Challenge Ostróda 2016” i najnowsze zwycięstwo: Best Pastry Chef 2016! – Michał Iwaniuk to osobowość i mistrz, który zamienił rzemiosło w sztukę, przesuwając granice słodyczy w niespodziewane rejony. W Airport Hotel Okęcie zebrał wokół siebie zdolnych cukierników, których inspiruje i uczy. Jego zespół zapewnia wyrafinowaną pointę wszystkim wydarzeniom realizowanym w hotelu, wypełnia cukierniczymi klejnotami gabloty Czekolada Café oraz realizuje artystowskie projekty na zamówienie. Patrząc na dzieła Michała Iwaniuka, trudno uwierzyć, że wszystko, co wychodzi spod jego ręki, jest do zjedzenia, ponieważ ciasta i torty wyglądają jak klasyczne rzeźby albo dla odmiany jak industrialne konstrukcje – mówi Elżbieta Nitsze, dyrektor generalna Airport Hotel Okęcie. W konkursie o tytuł Best Pastry Chef rywalizowało siedem 2-osobowych zespołów, wyłonionych spośród wszystkich zainteresowanych udziałem. Airport Hotel Okęcie, wraz z Michałem Iwaniukiem, reprezentowała Ewa Rządkowska (cukiernik), zaś wsparciem organizacyjnym i estetycznym zespołu była Karolina Fedorowicz (manager Czekolada Café). Odpowiedzią zwycięskiego zespołu na temat przewodni konkursu – Polskie produkty regionalne – była tradycyjna szarlotka podana w nowoczesny sposób, co polegało na tym, że zespół Airport Hotel Okęcie zdekonstruował na czynniki pierwsze deser artystyczny występujący w podstawowej postaci jako monoporcja szarlotki. Zwycięska szarlotka to: ciasto kruche w formie kruszonki z dodatkiem białej czekolady, prażone jabłko z trawą żubrową i redukcją soku ze świeżo wyciskanych jabłek i pigwy, mus śmietanowy z cynamonem i redukcją pigwową oraz mech z oliwy dyniowej i soku z jarmużu. Ta fascynująca szarlotka jest dostępna w Czekolada Café od sierpnia br., budząc od tego czasu zachwyt swoim zaskakującym smakiem.

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *