Kolejna sieć rezygnuje z jajek z chowu klatkowego

Coraz więcej sieci hotelowych i restauracyjnych rezygnuje z jajek pochodzących z chowu klatkowego. Niedawno swoją decyzję w tym zakresie ogłosiła sieć InterContinental Hotels Group (od 2022 r.), a także restauracyjna Grupa Sodexo (od 2025r.). Do grona firm, które nie będą podawać gościom klatkowych jajek dołączył także AccorHotels i tym samym Grupa Orbis, które zapowiadają, że w swoich hotelach serwować będą wyłącznie jaja pochodzące z wolnego wybiegu. AccorHotels zobowiązała się, że do roku 2020 wszystkie jajka podawane w jej hotelach, zarówno w całości, jak i w postaci płynnej, będą pochodziły z chowu na wolnym wybiegu, o ile można je nabyć w danym kraju. Realizując to zobowiązanie, Grupa podjęła współpracę z organizacją Humane Society International, by wspólnie określić odpowiedzialne źródła zaopatrzenia — zwłaszcza w regionach, gdzie odpowiednie łańcuchy dostaw nie istnieją, są trudne do znalezienia albo dopiero powstają. Do roku 2020 AccorHotels całkowicie wyeliminuje jaja z chowu klatkowego ze swoich łańcuchów dostaw na rynkach europejskich oraz na pozostałych rynkach, gdzie zezwala na to prawo i lokalne zasady certyfikacji, proces ten potrwa do 8 lat. Grupa AccorHotels prowadzi działania na rzecz wyeliminowania chowu klatkowego poprzez swoje działy zakupów oraz Food & Beverage na całym świecie. Obecnie z wolnego wybiegu pochodzą wszystkie jaja podawane w jej hotelach w Austrii i Szwajcarii oraz ponad 60% jaj w Niemczech i we Francji. Natomiast, w Grupie Hotelowej Orbis, która jest głównym partnerem AccorHotels w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej, restauracje Novo2, Winestone, ibis Kitchen i restauracje hotelowe „à la carte” już od kilku miesięcy nie serwują jajek z chowu klatkowego. Wycofanie się z zakupu jajek z chowu klatkowego jest jednym z elementów wprowadzanej od kwietnia 2016 roku „Karty Zdrowej i Zrównoważonej Żywności” w hotelach AccorHotels i Grupy Orbis, która ma na celu zaoferowanie gościom hotelowym nie tylko zdrowej żywności, dodatkowo pochodzącej ze zrównoważonych upraw i hodowli, ale ma również na uwadze aktualne wyzwanie, jakim jest ograniczenie marnotrawstwa żywności na całym świecie. „Karta Zdrowej i Zrównoważonej Żywności” jest częścią programu zrównoważonego rozwoju „Planet 21”.

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *