Minimalizacja ryzyka w procesie nabycia obiektów hotelarskich (część 2)

Autor: Joanna Borczyk. Autorka jest adwokatem w Borczyk Strubel Kancelaria Prawna
W poprzednim numerze „Hotelarza” wskazane zostały istotne elementy, na które należy zwrócić uwagę zawierając umowę sprzedaży nieruchomości zabudowanej budynkiem z przeznaczeniem na działalność hotelową. Z uwagi jednak na fakt, iż nieruchomość taką można nabyć także w inny sposób, np. przez nabycie przedsiębiorstwa lub zorganizowanej części przedsiębiorstwa, nabycie udziałów/akcji, czy przeniesienie praw i obowiązków w podmiocie będącym właścicielem hotelu, w tym wydaniu przedstawione zostaną kwestie, na które należy dodatkowo zwrócić uwagę decydując się na zawarcie jednej z tych transakcji. Problemy omówione poniżej ograniczone zostały do wskazania obszarów podlegających analizie i ocenie w ramach badania prawnego przed podjęciem decyzji o przystąpieniu do danej transakcji. Przedmiotem artykułu nie jest natomiast przedstawienie poszczególnych czynności składających się na konkretną transakcję i procedur, które należy zachować w celu należytego jej przeprowadzenia. Poza zakresem tego artykułu pozostaje także kwestia warunków uzasadniających zbycie zorganizowanej części przedsiębiorstwa, co nie zmienia faktu, iż prawidłowa ocena spełnienia tych warunków jest jedną z kluczowych kwestii w transakcji nabycia zorganizowanej części przedsiębiorstwa. Badanie prawne przedsiębiorstwa lub spółki Nabycie przedsiębiorstwa (jego zorganizowanej części) lub udziałów, akcji czy też praw i obowiązków w spółkach prawa handlowego wymaga przeprowadzenia szerszej niż w przypadku nabycia samej nieruchomości weryfikacji pod kątem prawnym. Związane jest to przede wszystkim z odpowiedzialnością, jaką dana transakcja rodzi po stronie nabywcy. Generalnie, w przypadku nabycia przedsiębiorstwa (jego zorganizowanej części) nabywca jest odpowiedzialny solidarnie ze zbywcą za jego zobowiązania związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa, chyba że w chwili nabycia nie wiedział o tych zobowiązaniach, mimo zachowania należytej staranności. Przy czym odpowiedzialność nabywcy ogranicza się do wartości nabytego przedsiębiorstwa według stanu w chwili nabycia, a według cen w chwili zaspokojenia wierzyciela. Odpowiedzialności tej nie można bez zgody wierzyciela wyłączyć ani ograniczyć. Inaczej sprawa wygląda w przypadku nabycia udziałów/akcji w spółce kapitałowej. Co do zasady, nabywca udziałów/akcji nie odpowiada za zobowiązania podmiotu, którego udziały/akcje nabył. Nabycie udziałów w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością może natomiast rodzić po stronie nabywcy odpowiedzialność wobec spółki solidarnie ze zbywcą za niespełnione świadczenia należne spółce ze zbytego udział [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *