Sukces szefa cukierni Airport Hotel Okęcie

Michał Iwaniuk, szef cukierni Airport Hotel Okęcie odpowiedzialny za kreację brandu Czekolada Café, będzie reprezentował Polskę podczas World Chocolate Masters 2018 w Paryżu. Zwycięstwo jest tym cenniejsze, że Iwaniuk pokonał w pre-eliminacjach podczas Targów Expo Sweet w Warszawie pięciu znakomitych i utytułowanych cukierników, osobowości świata ręcznie wyrabianych słodyczy.

Michał Iwaniuk z dyplomem

Wielogodzinna rywalizacja odbywała się w otwartym planie na oczach jury oraz gości targów. Tematem przewodnim konkursu było „miasto przyszłości” – Futuropolis, a zadaniem cukierników przedstawienie go w formie czekoladowej rzeźby. Równolegle zawodnicy przygotowywali ciasto ‘take-away’ oraz deser dnia. Michał Iwaniuk zdobył całą stawkę, zwyciężając w niemal wszystkich kategoriach pre-eliminacji.

Element rzeźby

Kilka słów o zwycięskiej pracy: smukła forma stworzona przez Michała Iwaniuka wystrzeliwuje ku niebu, łącząc tęsknotę do miękkich, florystycznych kształtów zaczerpniętych z natury z designem cyfrowym. Centrum i pointę stanowi twarz-maska – w połowie człowiek, w połowie robot, avatar – metafora współczesnego człowieka oraz spotkania świata klasycznej sztuki z teraźniejszością, w którą bezwzględnie wdziera się cywilizacja, a niekiedy także „ciemna strona mocy”. Iwaniuk uchwycił podstawowy dylemat współczesności – pozostać człowiekiem, z danymi mu emocjami i wrażliwością, a jednocześnie sprostać marzeniom o nieskrępowanej wędrówce po innych wymiarach.

Mistrz przy pracy

Na pytania o przygotowania i przebieg eliminacji Michał Iwaniuk odpowiedział: – Długie godziny spędzone nad koncepcją, formą, modelowaniem, nadanie wyrazistości i kolorytu elementom składowym, zasięganie opinii kolegów ze środowiska cukierniczego. Sięganie do innych zastosowań materiałowych, tj. poszukiwanie elementów pomocniczych w zupełnie innej branży, przeniesienie modułów i rozwiązań technicznych do cukiernictwa, by zrealizować wizję i uzyskać zamierzony efekt.  Najważniejsze jest zrozumienie regulaminu i tematu, a podczas samego konkursu – opanowanie nerwów. Kluczowy jest także trening: wszystko musi być przećwiczone i sprawdzone, by spokojnie zrealizować pierwotny pomysł. Najtrudniejsze okazało się natomiast dowiezienie elementów rzeźby do boksu startowego (…).

W ramach konkursu Michał Iwaniuk przygotował również ciastko ‘take-away’ składające się z dwóch elementów oraz deser dnia, pokonując swoich rywali. Jego propozycje w tym zakresie dobrze wpisały się w opowieść o mieście przyszłości (Futuropolis), z jednej strony stanowiąc powrót do tradycji, produktów regionalnych i natury, z drugiej – uwzględniając poprzez swoje receptury i technologię wykonania zalecenia dietetyków. Z pożywnych i odżywczych ciast, marchewkowego i pietruszkowego z konfiturą figową i czekoladą, Iwaniuk stworzył zestaw, który wraz z biodegradowalnym opakowaniem z drewna topolowego jest wyrazem troski cukiernika o jakość żywienia oraz środowisko. Z kolei zaprezentowany w konkursie deser dnia: daquoise z trawą żubrową, słonym karmelem i brusznicą, stworzony w grudniu 2016 r., niespodziewanie przełamuje standardowe propozycje, przynosząc niesamowite doznania smakowe i nieoczekiwaną od tego zestawu składników harmonię.

Jakość kreacji, pracy i zaangażowania Michała Iwaniuka docenia Elżbieta Nitsze, dyrektor generalny Airport Hotel Okęcie w Warszawie: – Serdecznie gratulujemy Michałowi Iwaniukowi i podziwiamy jego talent! To kolejny sukces Michała osiągnięty w krótkim czasie. Dumni ze zmian i rozwoju nowoczesnego cukiernictwa za sprawą naszego Mistrza, zapraszamy na smakołyki wykonane ręką „olimpijczyka” Czekoladowych Mistrzostw Świata Paryż 2018 do Czekolada Café – atelier deserów doskonałych w Airport Hotel Okęcie. Doskonałą opinię o twórczości Michała Iwaniuka ma także kreator polskiego cukiernictwa Tomasz Deker, który opublikował w sieci społecznościowej następujący komentarz do zwycięstwa: No jestem przeszczęśliwy!!! Gratuluję! Twoja ciężka praca została doceniona w co ani przez moment nie wątpiłem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *