CSR na przykładzie – Olandia

Ekologia stała się w ostatnich latach wielkim hitem. Wszystko, co jest eko, bio czy z zielonym listkiem na opakowaniu, cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Także w hotelarstwie podejmuje się wiele działań mających na celu dbałość o środowisko, oszczędność energii, ale także pomaganie innym.



Dziś gość w hotelu może nie tylko spróbować regionalnych i ekologicznych produktów, ale także wspierać pożyteczne inicjatywy dla społeczeństwa i środowiska. Dodatkowo naturalne uwarunkowania Polski mają bardzo pozytywny wpływ na rozwój ekoturystyki – teren naszego kraju jest zalesiony w niemal 30 proc., a do tego liczne jeziora oraz walory kulturowe tylko potwierdzają ten drzemiący potencjał.

Po maganie innym

Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR) została dostrzeżona przez właścicieli hoteli jako szansa, by mocniej zaistnieć na rynku, a jednocześnie swoimi działaniami zrobić coś dobrego dla otaczającego świata i lokalnej społeczności. Najmocniej wykorzystują ją sieci hotelarskie, jak np. Orbis/AccorHotel, jednak już częściej działania CSR są wprowadzane w mniejszych obiektach i wpisywane do strategii rozwojowych. Jednym z takich obiektów jest Olandia w wielkopolskim Prusimiu nad Jeziorem Kuchennym – rodzinna firma, która tworzy i wspiera inicjatywy związane m.in. z niesieniem pomocy. – Już od kilku lat prowadzimy fundację, która nie tylko wspiera chore i potrzebujące dzieci z regionu, ale także dba o ich rozwój i edukację. Organizujemy m.in. warsztaty muzyczne, plastyczne czy rękodzielnicze, w których biorą udział osoby z różnych grup wiekowych, zarówno pełnosprawne, jak i niepełnosprawne. W ten sposób rozbudzamy wrażliwość społeczną, tolerancję oraz pomagamy kreować odpowiednie postawy obywatelskie – mówi Olaf Makiewicz, właściciel kompleksu. Inną inicjatywą jest oferta skierowana do grup jako atrakcja podczas imprezy integracyjnej, czyli budowanie bud dla psów w schronisku. Zadaniem jest wybudowanie przez każdy zespół budy dla psa według przedstawionego schematu z wykorzystaniem otrzymanych, również jako nagrody w innych konkursach, materiałów i narzędzi. Zabawa trwa dwie-trzy godziny i liczy się w niej czas oraz jakość wykonania. Wszystkie wykonane budy trafiają potem do schroniska. Olandia organizuje również dla gości pokazy pierwszej pomocy, a dla najmłodszych warsztaty z tworzenia codzie [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Katarzyna Grzeszkowiak. Autorka jest managerem marketingu w Olandii

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *